Kiistelty Viinivaara jälleen päättäjien käsiin

Oulun päättäjille esitetään edelleen varavesijärjestelmän rakentamista Viinivaaraan. Kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina asiasta on luvassa tiukka keskustelu.

Kotimaa
Viinivaaran Viirilän lähde, metsäinen maisema, puut kuvastuvat veden pinnasta
Marko Väänänen / Yle

Oulun päättäjille esitetään edelleen varavesijärjestelmän rakentamista Viinivaaraan. Apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki tuo ensi maanantaina kaupunginhallitukselle esityksen, jonka mukaan Ouluun otettaisiin jatkossa vettä myös Ylikiimingin, Utajärven ja Pudasjärven rajamailla sijaitsevan Viinivaaran alueelta.

Elokuussa liikelaitosten johtokunta esitti vedenhankinnan toteuttamista toisella tavalla niin sanotun hajautetun mallin mukaan, jossa vedenottamoita olisi Oulun lähialueella seitsemässätoista kohteessa.

Hajautetussa mallissa verkosta otettaisiin pohjavettä vain kriisitilanteissa ja korkeintaan 11 000 kuutiota vuorokaudessa, jotta ympäristövaikutukset ja käyttökustannukset pysyisivät mahdollismman pieninä.

Johtokunta äänesti hajautetun mallin puolesta äänin 4-3, kun Viinivaara sai kolme ääntä.

"Kysymyksiä tulee paljon"

Apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki perustelee esitystään Viinivaaran turvallisuudella.

– Nyt päätämme nimenomaan varavesijärjestelmästä Oulun kaupungille ja silloin pohjavesivaihtoehto on paras. Myös taloudellisesti Viinivaara on edullisin näistä vaihtoehdoista ja tottakai omana haasteenaan ovat luonnonsuojeluarvot. Nekin pyritään hoitamaan lupaprosessin kautta mahdollisimman hyvin. Kaupunginhallituksessa käydään varmasti tiukkaa keskustelua ja kysymyksiä tulee paljon, Matinheikki arvioi.

Matinheikin esityksessä mainitaan myös, että Yli-Iin pohjavesialueet voidaan tutkia hankkeen edetessä, jos kaupungin talous sen sallii.