Jari Heikkisen perhot löytävät saaliinsa

Mikkeliläinen Jari Heikkinen pokkasi hopeaa taannoisista perhokalastuksen SM-kisoista.

perhokalastus
Jari Heikkinen
Jari Heikkinen näprää koskikorennon nymfiä muistuttavaa perhoa.Juho Liukkonen / Yle

Elokuun lopulla Keski-Suomessa järjestetyissä perhokalastuksen SM-kisoissa toiseksi sijoittunut mikkeliläinen Jari Heikkinen nostaa hopean uransa kovimmaksi suoritukseksi.

– Kilpakalastusta olen harrastanut 16-vuotta ja tätä pidän kaikista kovimpana suorituksena. Se taso mikä tuolla on niin loppuun hiottu, eikä tuurilla enää pärjää, kertoo Heikkinen.

Konnevedellä ja Keuruulla järjestetyihin kisoihin oli valikoitunut mukaan 40 valtakunnan kovinta perhokalastajaa.

Vaikka Heikkinen saavutuksensa korkealle arvostaakin, jäi joki- ja järviosuuksista koostuneesta kilpailusta silti hampaan koloon, sillä niin sanottu voittokalakin kun oli jo koukussa. Heikkisen tavoitteena olisi kalastaa myös perhokalastusmaajoukkueessa.

– Maajoukkuepaikka olisi tavoitteena. Pääsisi kalastamaan hienoissa paikoissa, kertoo Heikkinen.

"Jos ei mihinkään muuhun ota, niin sitten kokeillaan niitä jokerikortteja"

Perhokalastuksen 26-vuotias Heikkinen aloitti 10-vuotiaana ja taidot ovat karttuneet vuosien saatossa. Oikeanlaiset koukut ja sidontatarvikkeet ovat löytyneet kokemuksen myötä ja sattuman osuus vähentynyt. Samalla hauskasta harrastuksesta on tullut tehokas kalastusmuoto.

– Tämä on niitä molempia. Sille tasolle kun pääsee, että alkaa samaan kaloja, niin alkaa oppimaan ja oppimaan ja huomaa, että se saattaa olla myös todella tehokasta kun taimenet ei syö kuin hyönteisravintoa, kertoo Heikkinen.

Osa lajin hienoudesta piilee perhojen sidonnassa. Heikkisen pakista löytyy jokunen sataa perhoa mutta vain harvoilla niistä yritetään enää saada kalaa.

– Hyvin suppeaksi on mennyt tuo perhojen käyttövalikoima. Kyllähän rasioissa perhoja riittää mutta harvemmalla tulee kalastettua. Jos ei mihinkään muuhun ota, niin sitten kokeillaan niitä jokerikortteja, naureskelee Heikkinen.

Syksyn tullen perhokalastajat siirtyvät järville

Syksyn tullen perhokalastus siirtyy jokien rauhoittamisen jälkeen järville.

– Järvikalastus on syksyllä todella hienoa. Istutetut kalat ovat oppineet syömään hyönteisravintoa ja ne ovat näin syksyn tullen todella mukavia kaloja perhomiehelle, kertoo Jari Heikkinen.

Tosin etenkin aloittejalle siinä saattaa piillä oma haasteensa. Perhokalastaminen soutuveneestä käsin, kun sisältää omat haasteensa. Etenkin jos veneessä ei ole yksin.

– Kyllähän siinä heittotaito täytyy olla kunnossa. Noissa järviperhoissa on usein sellaiset kolme milliset painot ja siihen tulee aikamoinen vauhti siihen siimaan kun sitä vispataan. Jos se alkaa kaverilla takaraivoon kolisemaan koko ajan, niin saattahan se asiasta mainita, hymähtää Heikkinen.