Uusi sukupolvi saattaa muuttaa Skotlannin historiaa

Skotlantilainen saa kansallisylpeytensä verenperintönä. Nuorelle sukupolvelle maailma on avautunut uudesta näkökulmasta. Hattulassa asuva Lisa-Marie Karvonen on ylpeä omista juuristaan ja toivoo Skotlannin itsenäistyvän.

Kotimaa
Lisa-Marie Karvonen aidan takana
Miki Wallenius / Yle

Kanta-Hämeessä Hattulassa asuva Lisa-Marie Karvonen heiluttaa hengessään Skotlannin lippua voimalla. Kodissa kansallisylpeys tuli äidinmaidossa; oma kieli ja vaikkapa omat lastenohjelmat ovat käytännön esimerkkejä omasta kulttuurista, jota ei väkisin toiseen voi yhdistää.

– Skotlantilaisuus ja sen vaaliminen riippuvat myös siitä, mistä yhteiskuntaluokasta on kotoisin tai millä seudulla on kasvanut. Tällä hetkellä skotlantilaiset ovat jakautuneet kahteen leiriin: eläkeläiset pelkäävät eläkemaksujensa puolesta, mutta nuoremmille esimerkiksi sosiaalinen media on avannut silmät toisenlaiseen ajatteluun.

– Ei saa silti yleistää, myös monet vanhemmat ihmiset kannattavat itsenäisyyttä. Nuorempi sukupolvi on ehkä aikaisempia rohkeampaa, kun on seurattu mediaa aktiivisemmin, sanoo Suomessa yli kymmenen vuotta asunut Karvonen.

British juuri ja juuri, english ei ollenkaan

Skotlantilaisia on hiukan yli viisi miljoonaa ja itsenäisyyskysymyksen juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Myös raha ja luonnonvarat puhuvat.

– Meillä on oma kieli, oma kulttuuri, oma koulutussysteemi, oma laki ja paljon omia asioita, joita haluamme kehittää eteenpäin. Lama on lisännyt työttömyyttä myös Skotlannissa, ja jos itsenäistymme, niin haasteita on paljon.

– Mutta Skotlannissa on paljon luonnonresursseja, joten siinä mielessä varallisuutta olisi. Meillä on myös hyvät yliopistot, joissa tehdään korkealaatuista tutkimusta. Näen siis paljon hyvää siinä, että pärjäisimme itsenäisenä valtiona, sanoo Karvonen.

Kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä järjestetään torstaina 18. syyskuuta. Mielikuvasodassa ammutaan nyt isoilla tykeillä.

– Olen saanut käsityksen, että puolin ja toisin on hiukan lyönyt yli. Ihmisiä ei kuitenkaan saisi pelotella liikaa tulevaisuudella.

– Äänestystuloksen jälkeen tilanne on vaikea joka tapauksessa, sillä tällä hetkellä skotlantilaiset ovat jakaantuneet kahteen leiriin ja toisen on nieltävä katkera pettymys. Kuinka siitä oikein selviää, en tiedä, sanoo itsenäisyyttä itse kannattava Lisa-Marie Karvonen.