Kataisen valtaoikeudet vielä hämärän peitossa – naisten osuus pysyi ennallaan Junckerin komissiossa

Jean-Claude Juncker onnistui saamaan komissioonsa enemmän naisia, kuin jäsenmaat alunperin tarjosivat. Salkkujako ei sisältänyt isoja yllätyksiä, sanoo asiantuntija.

politiikka
Juha Jokela
Juha JokelaYle

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Juha Jokelan mielestä EU-komission salkkujako ei sisältänyt suuria yllätyksiä.

Suomen Jyrki Kataisen (kok.) tehtäväkenttää Jokela luonnehtii ensiarviossaan varsin laajaksi. Siihen sisältyvät työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Tämä merkitsee, että Katainen saa seurattavakseen useille komissaareille langenneita tehtäviä.

Yhtä lailla merkittävä on eurosta vastaavan latvialaisen varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin salkku. Molemmat seuraavat osaltaan ranskalaisen talouskomissaarin Pierre Moscovicin työsarkaa.

Jokelan mielestä Kataisen rooli uudessa komissiossa on merkittävä jo senkin takia, että hän on varapuheenjohtaja. Hänen salkkunsa on EU:n tulevaisuuden ja talouden kannalta hyvin keskeinen.

Jokelan mukaan vielä jää kuitenkin hämärän peittoon se, mitkä ovat varapuheenjohtajien valtaoikeudet.

Myöhemmin selvinnee esimerkiksi, onko heillä aloite- ja veto-oikeus lainsäädäntöön vai onko työ enemmän uusien ideoiden syöttämistä sekä sen varmistamista, että eri komissaarit ja pääosastot ovat tietoisia toistensa työstä, Jokela sanoo.

Nämä seikat selvinnevät Jokelan mukaan viimeistään Euroopan parlamentissa järjestettävien komissaarien kuulemisten yhteydessä.

Brittikomissaari pääsee vaikuttamaan talouteen ja Saksan komissaari digitaaliseen tulevaisuuteen

Hollannin nykyisen ulkoministerin Frans Timmermanssin nimitys komission puheenjohtajan oikeaksi kädeksi on myös mielenkiintoinen. Jean-Claude Juncker korosti tiedotustilasuudessaan Timmermanssin roolia ns. läheisyysperiaatteen toteutumisen valvonnassa.

Kyse on EU:n pyrkimyksestä keskittyä tärkeisiin asioihin ja jättää vähemmän tärkeät jäsenmaiden itsensä päätettäväksi. Unionissa on meneillään prosessi, jossa selvitetään nykyisen EU-säätelyn toimivuutta, järkevyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta. Hollanti on ollut aktiivinen tässä prosessissa.

Saksan Günther Oettiinger sai digitaalitaloudesta ja digiyhteiskunnasta vastaavan komissaarin salkun. Tämä saattaa Jokelan mukaan kertoa siitä, että osa-alue koetaan sellaiseksi, jolla tulee tapahtumaan paljon tulevina vuosina. Valinta saattaa myös kertoa Saksan tietoturvallisuutta koskevista huolista.

Komissaarivalinnoista Jokela poimii vielä Britannian Jonathan Hillin, jonka saamalla taloudellisen vakauden salkulla pyritään mahdollisesti rauhoittamaan hänen kotimaansa huolta siitä, että euromailla olisi liikaa valtaa unionin talousasioissa.

– Britannian huolia haluttiin varmaankin hälventää tällä valinnalla, Jokela uskoo.

Naisten osuus komissiossa pysyi ennallaan

Vielä kesällä ilmaistiin huolia siitä, etteivät jäsenmaat tarjoa naisia komissaareiksi. Myös EU-parlamentti oli tyytymätön tilanteeseen.

Naiskomissaarien osuus pysyi kuitenkin Junckerin komissiossa samalla tasolla kuin Jose Manuel Barroson komissiossa. Naiset saivat myös painavia salkkuja, Jokela huomauttaa.