Turpeen tuotantokausi jäi lyhyeksi – tavoitteita ei saavutettu

Turpeen tuotantokausi jäi poikkeuksellisen lyhyeksi tänä kesänä. Kesäkuun ja elokuun rankat sateet johtivat siihen, että tavoiteltuja turvemääriä ei kyetty nostamaan. Vapon mukaan turvetta riittää silti ensi talveksi, koska viime talven jäljiltä varastoihin jäi runsaasti käyttämätöntä turvetta.

Kotimaa
Iso traktori edestä kuvattuna turvekentällä
Juha Kemppainen / Yle

Turvesoita kunnostetaan jo nyt talvea varten lyhyeksi jääneen tuotantokauden jäljiltä. Kesäkuun ja elokuun lopun rankkasateet veivät parhaimman terän tuotannosta.

Vain heinäkuun helteillä soilta saatiin nostettua kunnolla hyvälaatuista poltettavaa. Nyt kausi on ohi.

– Kunnostustöitä tehdään ja laitetaan nämä kentät talviteloille ja sitten mieli virkeänä kohti ensi kesää, sanoo turveyrittäjä Tomi Ponsiluoma Kurikasta.

Vapo tavoitteli tänä kesänä koko maassa reilua 17 miljoonaa kuutiota turvetta. Lopputulemaksi jäi reilut 15 miljoonaa.

Pohjanmaan soilta Vapon tavoitteena oli nostaa 3 miljoonaa kuutiota turvetta. Sitäkään ei saatu, mutta silti Vapossa ollaan tulokseen tyytyväisiä.

– Me saimme 85% meidän tavoitteestamme ja turpeiden laatujen puolesta olemme onnistuneet tänä kesänä hyvin, kertoo Vapon Pohjanmaan aluejohtaja Tommi Pihlajasalo.

Kivihiili halvempaa poltettavaksi

Turpeen pitäisi riittää ensi talveksi yhdessä viime vuodelta jääneiden varastojen kanssa. Vapolla jäi leudon talven jälkeen tulevalle lämmityskaudelle 7 miljoonaa kuutiota turvetta varastoihin.

Kivihiilen käyttö lisääntyy

toimitusjohtaja Roger Holm

– Talvihan sen näyttää miten mennään. Ennakkotietojen perusteella polttoaineiden pitäisi riittää. Mutta jos tulee hyvin kylmä talvi niin tilanne voi olla toinen keväällä, arvioi Vapon aluejohtaja Tommi Pihlajasalo.

Turpeen ja puun hintakilpailukyky kivihiilen kanssa on edelleen huono. Mm. Alholmens Kraftin voimalassa Pietarsaaressa kotimaisen polttoaineen käyttö supistunee edelleen.

Kivihiilen käyttö on jo 33% polttoaineesta, kun se vuonna 2011 oli 10%. Kaikki viittaa siihen, että hiilen osuus kasvaa tulevana talvena.

– Omat turvevarat poltetaan, lisää hankitaan hinnan mukaan. Myös energiapuun käyttö on hinnan takia laskussa, sanoo Alholmens Kraftin toimitusjohtaja Roger Holm.