1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jenni Haukio: Emil Wikström oli muutakin kuin "Kivimiesten" veistäjä – video

Tasavallan presidentin puoliso toimii kuvanveistäjä Emil Wikströmin juhlavuoden suojelijana. Haukio paljasti Kotkassa Wikströmin Tukinuittaja-veistoksen, joka siirrettiin uuteen paikkaan. Tukinuittaja ilmaisee suomalaisen työn eetoksen arvostusta, kuvailee Haukio.

Kotimaan uutiset
Rouva Jenni Haukio piti juhlapuheen Karhulassa Tukinuittaja-veistoksen paljastustilaisuudessa
Emil Wikströmin suunnittelema pronssiteos siirrettiin Hovinsaarelta Karhulan Jokipuistoon. Paljastustilaisuudessa puheen piti tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio

Aiemmin Kotkan Hovinsaarella sijainnut Tukinuittaja-veistos on löytänyt uuden kodin Karhulan Jokipuistosta. 125-vuotias patsas paljastettiin uudelleen keskiviikkona, ja paikalla oli runsaasti yleisöä. Patsasta enemmän karhulalaisia taisi kuitenkin kiinnostaa paljastustilaisuuden juhlapuhuja, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Haukio toimii myös kuvanveistäjä, professori Emil Wikströmin 150-juhlavuoden suojelijana. Tukinuittajaa hän pitää taiteilijan uralla tärkeänä työnä, ja kehaisee samalla veistoksen uutta sijoituspaikkaa.

– Uusi paikka on veistokselle mitä luontevin, sillä tällä paikalla sijaitsi aikanaan ehkä maan vilkkain uittoväylä. Korkeakosken uittoperinteeseen liittyen se kertoo arvokasta tarinaa maamme kulttuurihistoriasta. Teos ilmaisee suomalaisen kansankulttuurin ja suomalaisen työn eetoksen arvostusta, Haukio totesi puheessaan.

Pronssinen Tukinuittaja on Emil Wikströmin suunnittelema
Tukinuittaja-veistos on Emil Wikströmin suunnittelema.Juha Korhonen / Yle

Tukinuittajan lisäksi Emil Wikströmin tunnetuimpiin julkisiin teoksiin lukeutuvat Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat -patsaat, jotka kansan keskuudessa tunnetaan myös Kivimiehinä. Säätytalon päätykolmion pronssiveistos Aleksanteri I ja Porvoon valtiopäivät 1809 lukeutuu myös Wikströmin merkittävimpiin töihin.

Wikströmin käsialaa ovat myös Elias Lönnrotin ja J.V. Snellmannin muistomerkit sekä kansallismuseon edessä seisova graniittinen karhu-veistos. Wikström ehti toimia myös Suomen taitelijaseuran puheenjohtajana.

Jenni Haukio nostaa Emil Wikströmin 1800- ja 1900-lukujen taitteen merkittävien suomalaisten taiteiljoiden joukkoon. Wikström vaikutti taiteen kultakaudella samaan aikaan esimerkiksi Jean Sibeliuksen, Juhani Ahon, Eero Järnefeltin ja Akseli Gallen-Kallelan kanssa.

Rautatieaseman kivimiehet
Lyhdynkantajat Helsingin rautatieaseman edustalla.Soile Laaksonen / VR Group

– He näyttivät nuorelle kansakunnalle taiteen keinoin millaisista kulttuurisista ja maisemallisista aineksista suomalainen identiteetti koostuu ja kukoistaa, kuvailee Haukio.

Haukion mielestä suomalaiset tuntevat Wikströmin työt yllättävän hyvin. Monelle tulee silti yllätyksenä, kun kuulevat maineikkaiden veistosten olevan juuri Wikströmin käsialaa.

– Esimerkiksi Lyhdynkantajat on suomalaisille kovin tunnettu työ, mutta harva tietää sen olevan Wikströmin suunnittelema, sanoo Haukio.

Lue seuraavaksi