1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuttava törsäsi vanhuksen tilin – 90 000 eurosta ei riittänyt edes hoitomaksuihin

Syyttäjä vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa lahtelaisnaiselle ehdollista vankeutta ja yhdyskuntapalvelua törkeästä kavalluksesta. Nainen oli nostellut omiin tarkoituksiinsa vanhuksen rahoja pienissä erissä neljän vuoden aikana.

Lahtelainen vanhus oli hoitosuhteen aikana tutustunut 55-vuotiaaseen naiseen, jolle oli lopulta antanut tilinsä käyttöoikeuden. Vuoden 2009 alussa tilillä oli varoja noin 118 000 euroa.

Vanhus oli joutunut hoitokotiin ja lopulta Lahden kaupungilta alkoi tulla karhukirjeitä, koska hoitopaikkamaksuja ei ollut suoritettu. Tutkinnassa ilmeni, että tilin käyttöoikeuden saanut nainen oli tyhjentänyt nostoillaan noin 90-vuotiaan vanhuksen tilin. Syyttäjä katsoo, että hyväksyttyä rahankäyttöä on 500 euroa kuukaudessa, eli yhteensä 27 000 euroa. Summa ei sisällä hoitopaikkamaksuja, jotka menivät suoraan tililtä niin kauan kuin rahaa riitti.

Ylimenevä osuus on syyttäjän mukaan kavallettu 17.1.2009 ja 9.6.2013 välisenä aikana. Syyttäjä katsoo, että naisen kavaltama summa on ainakin 90 000 euroa ja vaatii siitä vankeusrangaistusta tiliä törsänneelle naiselle.

Nainen kiistää rikoksen. Hän selittää rahojen kulutusta muun muassa pyykkihuollolla.

Vanhus on kuollut tämän vuoden alussa. Käräjillä asianomistajina ovat naisen omaiset. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antaa tuomion 19. tätä kuuta kansliassa.