Maatalouslomitusta uhkaa raju karsinta

Euroopan komissio kaavailee leikkausta maatalouslomitukseen. Toteutuessaan leikkaukset veisivät jopa kolmanneksen lomituspäivistä.

Kotimaa
Kyytön vasikoita navetassa
Antti Eintola / Yle

Euroopan komissio on linjaamassa maatalaoustukea uudelleen. Komissio katsoo, että maatalouslomitus on sosiaaliturvan sijaan yrittäjän tukea.

Maatalouslomituksella on taattu maatalousalan yrittäjille sosiaalietuudet, kuten sairasvapaat sekä äitiys- ja isyyslomat. Komission suuntaviivojen mukaan esimerkiksi maatalousyrittäjä äitiysloma olisi kolme tai kuusi kuukautta kun se palkansaajalla on aitiys- ja vanhempainvapaana yksitoista kuukautta.

– Lain mukaan äitiysloman pitäisi olla kaikille sama. Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut, että sen pitää olla tasa-arvoinen, sanoo MTK Keski-Suomen toiminnanjohtaja Anja Kettunen.

– Maatalousyrittäjällä on nyt 26 vapaapäivää vuodessa, muuten ollaan töissä seitsemänä päivänä viikossa, hän jatkaa.

Kolme kuukautta saa sairastaa

EU-komission kesällä hyväksymien suuntaviivojen mukaan maatalouslomituksen leikkaus kohdistuisi sijaisapuun, jota voisi saada enintään kolme kuukautta vuodessa.

Maatalouslomituksen sijaisapua annetaan eniten juuri sairauden tai tapaturman vuoksi. Mikäli komission kaavailut toteutuvat sellaisenaan, maatalousyrittäjä voisi sairastaa enintään kolme kuukautta vuodessa.

Suomessa tilat ovat pääsääntöisesti perhetiloja, joissa koko perhe hoitaa tilan asioita.

Tommi Lunttila

– Yrittäjän pitäisi palkata apua hoitamaan eläimiä. Sopivia palkattavia maatalouden erikoistöihin ei tahdo löytyä, eikä tiloilla ei kerta kaikkiaan ole maksukykyä sairauden takia ostaa apuvoimaa. Suomessa tilat ovat pääsääntöisesti perhetiloja, joissa koko perhe hoitaa tilan asioita, sanoo MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila.

Poikkeukset Susanna Huovisen harteilla

Asia ei kuitenkaan ole ratkennut vielä loppuun. Suomi on neuvotellut komission päätökseen poikkeusmahdollisuuden. Lunttilan mukaan nyt tarvittaisiin keskustelua siitä millä perusteilla rajauksiin voidaan hakea poikkeuksia.

– Poikkeuksien esittäminen komissiolle kuuluu ministeri Susanna Huovisen toimialueeseen. Minun mielstäni hänen pitäisi ilmoittaa komissiolle poikkeuksena, että Suomi hyödyntää täysimääräisesti nykyistä lomitusjärjestelmää. Kyse on maatalousyrittäjien työhyvinvoinnista, Lunttila sanoo.

Erityisesti eläintilalla työt on välttämättä tehtävä joka päivä, sillä eläimet tarvitsevat hoitoa aamuin, päivin ja illoin.

– Eläinten hyvinvointia suojataan eläinsuojelulailla, mutta kyllä ihmisillekin pitäisi taata inhimillinen kohtelu, sanoo Kettunen.

Maatalousyrittäjien lisäksi vaikeuksissa olisivat lomittajat. Maatalouslomittajien yhdistyksen laskelmien supistukset vastaisivat noin tuhannen lomittajan työpanosta. Suomessa on runsaat neljä tuhatta päätoimista maatalouslomittajaa.