1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Okhaloma-joki kutsuu tamperelaisia maratonmelojia – "Tämä on hullujen laji"

Maratonmelonnan MM-kisat järjestetään syyskuun lopulla Yhdysvalloissa. Välillä lajissa melotaan, välillä kannetaan painavaa kajakkia.

urheilu
Nina Riosa ja Tuisku Jarva
Katso videolta, miltä maratonmelojien harjoittelu näyttää ja mitä Nina Riosa ja Tuisku Jarva lajistaan kertovat.

Tampereen Kaukajärvellä harjoittelee määrätietoinen kaksikko. Melat viuhtovat rytmikkäästi vedessä, välillä 12 kilon kajakki heitetään olalle ja pinkaistaan juoksuun. Kyseessä on suurelle yleisölle melko tuntematon laji: maratonmelonta.

– Se lähti siitä, että ensin vietiin melontakouluun ja yhtenä vuotena, kun ikää oli 13, silloinen valmentaja sanoi että te osallistutte tänään maratonmelonnan SM-kisoihin. Tämä tapahtui erikoisluvalla, koska olimme liian nuoria 18-vuotiaitten sarjaan. Sanoimme harjoituskaverin kanssa, että selvä! Siitä se kipinä lähti, kuvailee tamperelainen maratonmeloja Nina Riosa.

Suomessa on noin 60 kilpailutason maratonmelojaa. Viitisentoista heistä on naisia, kirkkaimpana tähäntenään Tampereen Kaukajärvellä harjoitteleva Nina Riosa.

– Teemme 30 kilometrin lenkkejä monta kertaa viikon aikana. Kesäisin toimimme kuten ratamelojat eli sprinttiharjoituksin haetaan räjähtävää voimaa ja kestävyyttä maratonille. Lisäksi käydään kuntosalilla ja juostaan kanto-osuuksia varten, Nina Riosa kertoo.

Kymmenen parhaan joukkoon

Nina Riosa harjoittelee Kaukajärvellä yhdessä toisen maratonmelojan, Tuisku Jarvan kanssa. Naiset melovat kaksikkona Yhdysvalloissa järjestettävissä MM-kisoissa syyskuun lopulla.

Kilpailureitti on pituudeltaan 26,2 kilometriä ja se kulkee Oklahoma-jokea pitkin. Reittiin kuuluu seitsemän kanto-osuutta, jokaisen pituus on 120 metriä.

– Se on hullujen laji. Eihän siinä ole periaatteessa mitään järkeä, että kaverit vetää rinkiä ja välillä hyppää ulos kanootista ja lähtee juoksemaan sen kanootin kanssa. Eihän se fiksulta kuulosta, mutta jokin siinä on, kun niin moni meloja siitä pitää, Tuisku Jarva naurahtaa.

Naisten kajakkikaksikon paras sijoitus on Euroopan mestaruuskisojen kahdeksas sija. MM-kisoissa pyritään samaan tai ainakin kymmenen parhaan joukkoon. Kovia vastustajia tulee varsinkin Australiasta ja Etelä-Afrikasta.

Lue seuraavaksi