Opiskelijahaalarit pestään uimalla

Haalarit paljastavat opiskelijaelämän aktiiviliikkujan, kertovat opiskelijan koulun ja alan sekä mahdollisesti seurustelu- ja kaverisuhteistakin. Oman haalarinsa saa tuunata mieleisekseen, mutta opiskelijahaalareihin ja niiden huoltamiseen liittyy myös kirjoittamattomia, vaikkakin tärkeitä sääntöjä.

Kotimaa
Petri Hautamäki esittelee tekemäänsä takkia
Petri Hautamäki taiteili haalareistaan myös erillisen saketinMerja Siirilä / Yle

Opiskelijahaalareiden väritys ja selässä oleva oppilaitoksen tai opiskelijakunnan tunnus paljastaa, missä koulussa tai mitä alaa kyseinen opiskelija opiskelee. Myös haalareiden värit voivat vaihdella tiedekunnittain.

Jokainen opiskelija voi halutessaan muokata haalarit omaan tyyliinsä sopivaksi. Helpoin keino on ommella haalareihin merkkejä, joita opiskelijat keräävät muistoksi erilaisista tapahtumista ja juhlista.

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan kansainvälisyysvastaava, tekniikan alaa opiskeleva Petri Hautamäki on muokannut opiskelijaunivormunsa täysin uudenlaiseksi. Perinteisten haalareiden lisäksi häneltä löytyy haalareihin sopiva takki.

– Kun haalarit tuli merkeistä täyteen, niin piti hommata toiset haalarit, joista tehtiin tällainen saketti-tyyppinen takki, Petri Hautamäki kertoo.

Hautamäen haalareissa on 200-300 haalarinmerkkiä. Katukuvassa hänet tunnistaa myös takana heiluvasta hännästä, jonka tarina kiinnostaa monia.

– Mun omalla tutorilla oli aikanaan ja mä halusin sellaisen. Siitä on hauska aina keksiä tarinoita, että miten olen sen ansainnut, Hautamäki naurahtaa.

Häntä herättääkin paljon huomiota. Opiskelijariennoissa Hautamäki saa opastaa kanssaopiskelijoitaan, että hännästä ei saa vetää, vaan sitä voi vain silittää. Pariin kertaan häntää on jouduttu myös korjaamaan.

Ompeluiltoja luokkatovereiden kesken

Petri Hautamäelle on kertynyt haalarimerkkejä opiskelijajuhlien lisäksi myös ostamalla ja vaihtamalla opiskelijareissuilla muiden koulujen oppilaiden kanssa. Alkuaikoina Hautamäki kiinnitti merkit liimaamalla, mutta totesi ompelemisen olevan pitävämpi keino.

Petri Hautamäen haalarit tunnistaa monien merkkien lisäksi myös hännästä
Petri Hautamäen haalarit tunnistaa monien merkkien lisäksi myös hännästäMerja Siirilä / Yle

– Osa merkeistä ei välttämättä tykkää oikein liimasta ja varsinkin kun niitä merkkejä tulee paljon ja niitä haluaa siirrellä, niin liimaus on vähän hankala homma. Että mä olen tunnollisesti ommellut, Hautamäki kertoo.

Uudet opiskelijat pitävät monesti opiskelujen alkaessa haalarimerkkien ompeluiltoja. Myös Petri Hautamäki on osallistunut oman luokkansa ompeluiltoihin ensimmäisenä opiskeluvuonna. Jos ompelutaitoa ei löydy, niin on nitojallakin kiinnitettyjä merkkejä nähty. Merkeistä tärkeimpiin Petri Hautamäki lukee vuosittain tapahtuvien juhlien merkit.

– Niitä kerää aina tiettyyn paikkaan haalareissa, että tulee jatkuvuutta. Tietää sitten, miten monena vuotena on joissakin ollut, Hautamäki kertoo.

Poliisinauhaa ja ensiapupakkaus

Petri Hautamäen vyössä on kiinni erilaisia tapahtumapassien nauhoja, valotikkuja, avaimenperiä, pullonavaajia ja myös Hello Kitty-pehmolelu. Mukana kulkevaa ensiapupakkausta ei ole vielä jouduttu käyttämään. Neljän opiskeluvuoden kastajaisista mukaan on tarttunut kuksia, joista voi tarjota vaikka kanssaopiskelijalle juotavaa. Mutta miksi haalareissa kulkee mukana pala poliisinauhaa?

– Tämä on tullut Astin-risteilyn matkalta. Eräs porilainen opiskelija kietoi meikäläisen poliisinauhaan. En tiedä, mistä hän on sen löytänyt, mutta pätkä siitä jäi haalareihin kiinni, Hautamäki muistelee.

Haalareiden pitämiseen liittyy monenlaisia ohjeita. Ohjesäännöt saattavat kuitenkin vaihdella koulusta ja paikasta riippuen.

– Nämä ohjeet liikkuvataika paljon kädestä suuhun eikä niitä ei ole oikein mihinkään kirjoitettu. Mutta on puntinvaihtoja ja taskunvaihtoja, mitä erinäisistä suorituksista voi vaihtaa keskenään, Hautamäki virnistää.

Eräs porilainen opiskelija kietoi meikäläisen poliisinauhaan. En tiedä, mistä hän on sen löytänyt, mutta pätkä siitä jäi haalareihin kiinni

Petri Hautamäki

Joidenkin opiskelijaperinteiden mukaan esimerkiksi käytyään kanssaopiskelijan kanssa treffeillä voi tämän kanssa vaihtaa pienen palasen haalarin lahjetta. Kokonaisen lahkeen vaihtaminen tarkoittaa jo vähän läheisempää kanssakäymistä.

– Taskunvaihtoja ja joskus jopa pelkästään napinvaihtoakin on harrastettu. Jossain jotain on vaihdettu ihan kaverisopimuksestakin, Petri Hautamäki kertoo.

Myös opiskelualaa vaihtaville voi olla omat perinteensä.

– Jos oikein virallisesti tehdään, niin voi halkaista haalarit ja tehdä kahdenväriset haalarit, kertoo Hautamäki.

Haalarit pestään uimalla

Kaikille yhteisiä haalariohjeistuksia on Petri Hautamäen mukaan kaksi: oman opiskelijakunnan tai ainejärjestönmerkkiä tai logoa ei saa peittää eikä opiskelijahaalareita missään nimessä saa pestä. Jos peseminen on välttämätöntä, se on tehtävä uimalla. "Harmaata aluetta" Hautamäen mukaan on haalareiden pesu suihkussa, mutta tällöin haalarit on pidettävä yllä.

Opiskelijahaalareiden sivulla oleva esineitä ja nauhoja.
Opiskelijahaalareiden sivulta löytyy mm. juomakuppeja, pullonavaajaa, pehmolelua, ensiapupakkausta ja valotikkujaMerja Siirilä / Yle

– Yleensä haalarit sitten (pesin jälkeen) tullaan tuhrimaan niin, että nollataan tilanne, että ne on pesty, Petri Hautamäki hymyilee.

Opiskelijahaalareita voidaan myydä uusille opiskelijoille vakuuttamalla, että niille löytyy käyttöä koulun päätyttyä esimerkiksi remonttihaalareina. Petri Hautamäki kuitenkin kokee, että remonttihaalareina opiskelijahaalarit voivat olla epäkäytännöllliset.

– Kyllä nämä itsellä jonnekin kunniapaikalle pääsevät. Ehdottomasti, jos johonkin opiskelijabileisiin tulee lähdettyä, niin kyllä siinä vaiheessa pitää kaivaa naftaliinista, Hautamäki kertoo.