Etlan Vihriälä ei usko uuden talouskomissaarin ajavan muutoksia talouskuriin

Uudet EU-komissaarit on valittu. Kiinnostava kysymys on esimerkiksi se, kenen sana ratkaisee erimielisyyksissä: varapuheenjohtajan vai komissaarin. Entä kuka edustaa EU-komissiota Ecofin- ja G20-kokouksissa?

ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Kuva: Yle

Vastavalitussa EU-komissiossa talouskomissaarin salkku meni ennako-odotusten mukaisesti ranskalaiselle Pierre Moscovicille. Se, tuleeko Moscovici näkymään julkisuudessa yhtä paljon kuin euroalueen kriisin kriittisemmissä vaiheissa talouskomissaarina ollut Olli Rehn, jää nähtäväksi.

– Moscovicin rooliin ja näkyvyyteen tulee varmasti vaikuttamaan se, miten komission varapuheenjohtajien roolit määritellään, sanoo Yle Uutisten haastattelema Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

– Ranskan talouspoliittinen linja on ollut sellainen, että he haluavat kuulua samaan ryhmään kuin Saksa eli pitää kiinni talouskurista, mutta tiukan paikan tullen Ranska kuitenkin haluaa saada ymmärrystä, jos kurissa ei pysytä. En usko, että Moscovici ajaisi kuitenkaan muutoksia itse kasvu- ja vakaussopimukseen, mutta tukee varmaankin olemassa olevien sääntöjen mahdollisimman joustavaa tulkintaa, Vihriälä arvioi.

Komission yhdeksi varapuheenjohtajaksi valitun Jyrki Kataisen (kok.) roolin kokoa on Vihriälän mukaan vielä aikaista arvioida.

– Se voi jäädä isoksi tai pieneksi. Olennaista on se, kuinka selkeästi hänestä tulee vastuualueensa politiikkaa määrittävä henkilö ja missä määrin sitä (politiikkaa) määrittelevät hänen allaan olevat komissaarit.

Vihriälä katsoo, että olennaista Kataisen roolin suhteen on myös se, jos komissiossa tulee erimielisyyksiä, kenen mielipide ratkaisee: komissaarin vai varapuheenjohtajan.

– Jotta uusi komissio toimii, vaatii se sitä, että varapuheenjohtajilla on selkeästi valtaa ja että he voivat tarvittaessa kävellä komissaarien yli. Kiinnostavaa on myös se, kuka edustaa EU-komissiota Ecofin- ja G20-kokouksissa, onko se komission varapuheenjohtaja vai komissaari.

Vihriälä sanoo, että aiemmin komissaarien salkkujakoa on kritisoitu silppuisuudesta. Aika näyttää, tuoko uusi komissio ja uusi salkkujako muutosta tähän.