1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aktiivisuusranneke saa sohvaperunan liikkeelle – myynti kasvanut huimasti

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tekniset vempaimet kiinnostavat kuluttajia koko ajan enemmän. Laitteiden myynti on kasvanut kodinkoneliikkeissä roimasti viime vuodesta ja joulumarkkinoilta odotetaan paljon.

Kotimaan uutiset
Aktiivimittari kertoo otettujen askelten määrän.
Tarja Nyyssönen / Yle

Terveys ja hyvinvointi kiinnostaa yhä kuluttajia vuosi vuodelta enemmän. Hyvinvointia seurataan yhä useammin myös jollain teknisellä vempaimella. Kodinkoneliike Gigantin telemyyntijohtaja Toni Kekola vahvistaa suuntauksen. Erityisen kysyttyjä ovat niin sanotut päälle puettavat älylaitteet kuten sykemittarit, aktiivisuusrannekkeet ja älykellot.

Varsinkin aktiivisuusrannekkeiden myynti on kasvanut rakettimaisesti viime vuodesta. Gigantissa niitä myydään kuukausittain jo tuhansia.

– Voidaan puhua jopa 500 prosentin kasvusta edelliseen vuoteen, kertoo Kekola.

Aktiivisuusrannekkeen tarkoituksena on motivoida käyttäjä liikkumaan, mitata unen laatua ja sykettä sekä kertoa kulutetut kalorit. Ideana on, että rannekkeen käyttäjä valitsee illalla lenkin levon sijaan, jos edeltä asetettu liikkumistavoite ei ole täyttynyt. Kekola seuraa myös omaa liikkumistaan päivittäin aktiivisuusrannekkeen kautta.

Voidaan puhua jopa 500-prosentin kasvusta edelliseen vuoteen

Toni Kekola

– Se pistää miettimään, jos ranneke näyttää, että en ole liikkunut tarpeeksi. Silloin pitää nousta ylös sohvalta ja lähteä liikkeelle.

Gigantissa odotetaankin tulevalta loppuvuodelta paljon. Tuoteryhmään luotetaan niin paljon, että näkyvyyttä tullaan kasvattamaan liikkeissä entisestään.

– Meillä on isot odotukset. Joulumyynniltä odotetaan paljon, Kekola kertoo innoissaan.

Älykellot voivat räjäyttää potin

Älykellojen myynti on vielä lasten kengissä, jos sitä vertailee yksinkertaisimpiin ja halvempiin aktiivisuusrannekkeisiin. Tilanne saattaa silti muuttua pian tällä viikolla julkistetun Applen Watchin myötä. Markkinat ottivat uuden tuotteen vastaan varauksella, mutta kuluttajat ratkaisevat lopulta kuinka Watch lähtee myymään.

Älykelloja kohtaan kiinnostus on hieman odotteleva

Ari Sistonen

– Älykelloja kohtaan kiinnostus on hieman odotteleva. Kuluttajat odottelevat muun muassa Android Wear – käyttöjärjestelmän tuloa Suomeen. Tämä käyttöjärjestelmä on suunniteltu erityisesti päälle puettavalle tekniikalle. Applen älykello tulee kasvattamaan kiinnostusta räjähdysmäisesti, tuumaa ostopäällikkö Ari Sistonen Verkkokauppa.comista.

Eikä kehitys näytä pysähtyvän älykelloihin. Tulevaisuudessa puettavan teknologian saralla tullaan luultavasti näkemään mitä mielikuvituksellisimpia tuotteita. Maailman markkinoilla nähdään jo nyt älylaseja, älysormuksia ja kaulakoruja.

– Tulevaisuudessa nämä tuotteet eivät rajoitu pelkästään hyvinvointiin ja terveyteen, vaan tuotteissa on mukana kaikki ne ominaisuudet, jotka ovat puhelimessa, kertoo senior partner Teppo Rantanen konsulttiyritys Deloittesta.

Laite valitaan käytön helppouden mukaan

Rantanen työskentelee globaalissa konsulttiyrityksessä, joka ennusti keväällä älykellojen, rannekkeiden ja älylasien myynnin yltävän 10 miljoonaan kappaleeseen maailmanlaajuisesti. Myynnistä kaksi miljoonaa ennustettiin olevan älylaseja. Arviota on nyt rustattu uusiksi älylasien osalta.

Menee kuitenkin luultavasti vielä yksi laitesukupolvi ennen kuin laitteiden tekniikka on kehittynyt tarpeeksi, jotta älykello voisi korvata myös puhelimen

Teppo Rantanen

– Uuden arvion mukaan älylasien osuus tulee olemaan alle miljoonan, mutta kokonaismäärä 10 miljoonaa on edelleen arviomme.

Rantasen mukaan tuote valitaan tulevaisuudessa sen käytön helppouden mukaan. Yhteen laitteeseen on yritetty mahduttaa jo kaikki hyvinvointia mittaavat toiminnot , puhelin ja navigointi.

– Ranteessa laite kulkee helpommin mukana kuin taskussa. Menee kuitenkin luultavasti vielä yksi laitesukupolvi ennen kuin laitteiden tekniikka on kehittynyt tarpeeksi, jotta älykello voisi korvata myös puhelimen, Rantanen lopettaa.

Lue seuraavaksi