Putin: Venäjän kyettävä vastaamaan turvallisuusuhkiin

Putinin mukaan Venäjä ei ole aloittamassa uutta asevarustelukilpaa, mutta uhat on arvioitava ja niihin on kyettävä vastaamaan.

Ulkomaat
Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin.Mikhail Klimentyev / Lehtikuva

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän täytyy arvioida luotettavasti ja kattavasti Venäjän sotilaallista turvallisuutta koskevat uhat ja löytää niihin vastaus.

Aseistuksen modernisointisuunnitelmia koskeneessa puheessaan Putin sanoi, että Venäjä keskittyy kehittämään uusia strategisia ydinaseita, ohjuspuolustustaan ja tavanomaisia täsmäaseita.

Samalla hän korosti, ettei Venäjällä ole aikomusta aloittaa uutta asevarustelukilpaa, mutta maan täytyy kyetä vastaamaan kaikkiin turvallisuusuhkiin.

–Joku voisi haluta aloittaa uuden varustelukilpailun. Me emme tietenkään osallistu siihen, presidentti sanoi puhuessaan puolustusalan virkamiehille. Hänen mukaansa Venäjän ei tule myöskään lisätä puolustusmenojaan enempää kuin sen taloudelliset voimavarat sallivat.

Putin allekirjoitti keskiviikkona asetuksen, joka tekee hänestä puolustusteollisuutta valvovan komission puheenjohtajan. Aiemmin komissio toimi hallituksen alaisuudessa. Putinin mukaan muutos tehostaa komission työtä.

Venäjä suunnittelee uudistavansa sadoilla miljardeilla euroilla asevoimiaan, jotka nojaavat yhä pitkälti neuvostoaseisiin ja neuvostoaikaiseen aseteknologiaan.

Hieman ennen Putinin puhetta Venäjän laivasto kertoi testanneensa onnistuneesti mannertenvälistä Bulava-ohjustaan.

"Länsi käyttää Ukrainan kriisiä Naton elvyttämiseen"

Putin syytti länsimaita Ukrainan kriisin käyttämisestä sotilasliitto Naton elvyttämiseen. Hän sanoi Venäjän varoittaneen toistuvasti, että se vastaa tällaisiin toimiin.

Putiin mukaan Venäjä ei ryhdy toimiin muuten kuin vastauksena lännen toimiin. Hän sanoi toivovansa, ettei Venäjän strategia saa aikaan "hysteriaa".

Putin myös toisti, että Venäjä etsii keinot korvata puolustusalan tuontituotteita, koska EU ja Yhdysvallat ovat määränneet sille pakotteita Ukrainan kriisin vuoksi.

Putinin mukaan Venäjä ei aio tarkoituksellisesti lopettaa yhteistyötään ulkomaisten kumppaniensa kanssa, mutta maan teollisuuden täytyisi kyetä valmistamaan ratkaisevan tärkeä välineistö, komponentit ja materiaalit.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, Itar-Tass