Talvivaaran ympäristörikostutkinnassa epäiltynä 18 henkilöä

Epäilyjen joukossa on muun muassa yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Pekka Perä. Rikosepäily liittyy Talvivaaran jätevesipäästöihin ja kipsisakka-altaan ongelmiin. Syyteharkinnasta kertoi ensin MTV.

Kotimaa
Kaivosyhtiö Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä
Kalle Heikkinen / Yle

Yle Uutisten tietojen mukaan kaivosyhtiö Talvivaaran toimitusjohtajaa Pekka Perää epäillään ympäristörikoksesta. Rikostutkinnan nimike on törkeä ympäristön turmeleminen.

Rikosepäily liittyy jätevesipäästöihin Talvivaarassa ja kipsisakka-altaan ongelmiin.

Epäiltynä on myös vuonna 2012 yhtiön toimitusjohtajana toiminut Harri Natunen. Hän toimii nykyään yhtiön energiastrategiasta vastaavana johtajana.

Yle Uutisten tietojen mukaan esitukinnan piirissä on ollut Perän ja Natusen lisäksi 16 muuta henkilöä.

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä sanoi keskiviikkoiltana Yle Uutisille, ettei voi lain mukaan kommentoida esitutkintamateriaalia.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen sanoi Yle Uutisille, että yhtiön näkemyksen mukaan epäiltyä rikosta ei ole asiassa tapahtunut. Nissinen ei halunnut muutoin kommentoida keskeneräistä tutkintaa.

Yle Uutiset ei tavoittanut Harri Natusta asiassa.

Esitutkinta ja sen jälkeinen syyteharkinta Talvivaaraa koskevassa ympäristörikosjutussa on venynyt syksyyn. Kainuun ELY-keskus jätti asiassa ensimmäisen tutkintapyynnön vuonna 2011. Tämän jälkeen tutkinta on laajentunut mm. kipsisakka-altaiden vuotojen takia.

Juttu on tällä hetkellä MTV:n mukaan syyteharkinnassa. Oulun kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala kommentoi asiaa MTV:lle. Vakkalan mukaan syyteharkinta on aivan loppusuoralla, lähinnä teknisiä tarkastuksia vaille valmis.

Kihlakunnansyyttäjän lopullisesta päätöksestä riippuu se, viedäänkö juttu oikeuteen ja keille syyte nostetaan.