Hyppää sisältöön

Fennovoiman kannatus romahti eduskunnassa

Yle Uutisten ja A-studion kyselyssä 55 kansanedustajaa ilmoitti äänestävänsä Fennovoiman ydinvoimaluvan puolesta, jos se tulee eduskuntakäsittelyyn. Lupaa vastaan aikoo äänestää 36 edustajaa.

Fennovoiman pääkonttori Helsingissä Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Fennovoiman kannatus eduskunnassa on romahtanut Ukrainan kriisin takia.

Ylen kyselyssä joka kuudes kansanedustaja kertoi muuttaneensa Fennovoima-kantaansa Venäjän tilanteen ja Ukrainan kriisin kärjistymisen takia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten ja A-studion kyselyssä 55 kansanedustajaa ilmoitti äänestävänsä Fennovoiman ydinvoimaluvan puolesta, jos se tulee eduskuntakäsittelyyn. Lupaa vastaan aikoo äänestää 36 edustajaa.

Kun Yle Uutiset kysyi samaa asiaa maaliskuussa, enemmistö eli 101 kansanedustajaa ilmoitti kannattavansa ydinvoimalupaa. Selkeiden kannattajien määrä on nyt romahtanut lähes puoleen. Maaliskuussa 57 prosenttia kyselyyn vastanneista kansanedustajista kertoi Ylelle tukevansa Fennovoimaa. Nyt Fennovoimaa kannatti enää 43 prosenttia vastanneista. Maaliskuussa 22 prosenttia vastusti Fennovoimaa, nyt vastustajia oli 28 prosenttia.

Myös epävarmojen määrä oli lisääntynyt maaliskuusta. Kun maaliskuussa Ylen kyselyyn vastasi 171 kansanedustajaa, nyt vastaajia oli 127.

Yksitoista prosenttia ei osannut sanoa, aikooko äänestää Fennovoiman puolesta, ja 17 prosenttia tavoitetuista ei halunnut vastata kysymykseen.

"Fennovoimaa mietitään kaksi kertaa"

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää Ylen kyselyn tulosta merkkinä siitä, että Fennovoima-hankkeessa on runsaasti riskejä.

– Luulen, että muissa puolueissa mietitään kaksi kertaa, kannattaako tätä hanketta enää edistää, Niinistö arvelee.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) uskoo edelleen Fennovoiman lupahakemukseen.

– On ihan selvä, että varsinkaan isot hankkeet eivät ole immuuneja poliittisen tilanteen kiristymiselle. Siinä mielessä on tietenkin ymmärrettävää, että varovaisuus ja huolellisuus ovat lisääntyneet, Vapaavuori sanoo.

Kokoomuksessa eniten kannatusta

Yle tavoitteli kyselyä varten kaikkia 200 kansanedustajaa keskiviikkona. Edustajille esitettiin kysymys: "Jos Fennovoiman ydinvoimalupa tulee eduskuntaan, äänestättekö sen puolesta vai sitä vastaan?"

Edustajilta kysyttiin myös, onko Ukrainan kriisi muuttanut heidän Fennovoima-kantaansa. Kansanedustajista 21 kertoi muuttaneensa Fennovoima-kantaansa kriisin takia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Selvästi eniten kannatusta Fennovoimalle on kokoomuksessa. Kokoomuslaisista vastaajista 92 prosenttia kertoi kannattavansa Fennovoimaa. Keskustan eduskuntaryhmässä Fennovoimaa kannatti 61 prosenttia ja Sdp:ssä 41 prosenttia vastanneista. Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä 30 prosenttia kannatti Fennovoimaa. Vasemmistoliitosta ja vihreistä ei ydinvoimalle löytynyt ainoatakaan kannattajaa.

Yhteensä Yle Uutisten ja A-studion kyselyyn vastasi 127 kansanedustajaa.

Myös epävarmuus oli lisääntynyt: iso osa tavoitetuista kansanedustajista ei halunnut vastata Fennovoima-kyselyyn lainkaan.