1. yle.fi
  2. Uutiset

Into lakkauttaa synnytysosastoja johtuu rahasta, ei turvallisuudesta

Tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi, että pienten synnytysosastojen lakkauttamissuunnitelmien taustalla vaikuttaa ennen kaikkea säästötarpeet eikä niinkään potilasturvallisuus.

Kotimaan uutiset
Vastasyntynyt vauva nukkuu sairaalan sängyssä.
Tuula Nyberg / Yle

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen asiantuntija teilaa pienten synnystysosastojen lakkauttamisperusteet. Tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi, että lakkautusten perimmäisenä tavoitteena on säästöt eikä niinkään potilasturvallisuus.

Gisslerin mukaan on totta, että pienessä sairaalassa on suurempi riski kuolla hätäkeisarinleikkauksessa kuin isossa sairaalassa, mutta hätäkeisarinleikkausten määrä on hänen mukaansa hyvin pieni.

– Jos kaikki pienten sairaaloiden synnytykset keskitetään suuriin sairaaloihin, niin voitaisiin saada pelastettua kahdesta kolmeen vastasyntynyttä vuodessa. Kuitenkin samaan aikaan matkasynnytyksissä ja sairaalan ulkopuolisissa synnytyksissä vastasyntyneen kuolleisuusriski kasvaa kuusinkertaiseksi, Gissler selventää.

Virallisestikin on sanottu, että asetus on yksi osa säästöpakettia ja nämä päivystyksen säästöt ovat yksi syy, miksi asetus on tehty.

Mika Gissler

Synnytysosastojen lakkauttamisia on perusteltu myös pienten sairaaloiden lääkäreiden vähäisellä synnytysten hoitomäärällä. Gisslerin mukaan pienessä sairaalassa synnyttäminen ei tutkimusten mukaan ole kuitenkaan riski, kunhan ongelmatapauksissa lähetekäytännöt toimivat.

Säästöt, säästöt

Lähiviikkona allekirjoitettavan päivystysasetuksen mukaan synnytysosastolla pitää vuosittain olla tuhat synnytystä, jotta osastoa ei suljeta. Länsi-Pohjassa synnytyksiä on vajaa 700. Gissler kyseenlaistaa tuhannen synnytyksen rajan.

– Mitään tieteellistä tutkimusta en ole tästä nähnyt. Siinä on varmaan tehty laskelmia, että kuinka paljon päivystys maksaa ja kuinka paljon synnytyksiä pitää päivittäin olla, että sairaala pystyy päivystystoiminnan järjestämään.

Gisslerin mukaan suurin syy päivystysasetukseen löytyy taloudellisista seikoista.

Pelkkä synnytystoiminnan sulkeminen ei yksinään mahdollista näin isoja säästöjä.

Timo Keistinen

– Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että suurin syy tämmöseen päätökseen on raha. Virallisestikin on sanottu, että asetus on yksi osa säästöpakettia ja nämä päivystyksen säästöt ovat yksi syy, miksi asetus on tehty.

Vaikutukset monen osaston toimintaan

Päivystysasetuksen säästötavoite on 60 miljoonaa euroa, josta synnytystoiminnan lakkauttamisen on arvioitu tuovan 20 miljoonaa euroa. Yhden synnytysyksikön lakkauttamisen odotetaan tuovan jopa viiden miljoonan euron säästöt.

– Pelkästään synnytysyksikön sulkemisella ei tämmöisiä säästöjä saada aikaiseksi, sosiaali-ja terveysministerön lääkintöneuvos Timo Keistinen toteaa.

Hänen mukaansa säästöjä tulisi ajan mittaan muun muassa siitä, että synnytysten loppumisen myötä naistentautien ja synnytysosaston vuodeosasto kävisi tarpeettomaksi.

- Synnytysten loppumisella on vaikutusta myös lastentauteihin eikä leikkaussalintoimintakaan tarvitse enää yhtä suurta valmiutta, Keistinen listaa.

Keistinen luonnehtii, että säästöt tulevat monesta pienestä purosta.

– Myökään laboratorio ja verikeskuspalvelun tarve ei ole sitten enää samanlaista eli pelkkä synnytystoiminnan sulkeminen ei yksinään mahdollista näin isoja säästöjä, Keistinen korostaa.

Lue seuraavaksi