Räsänen selitti Norjan poliisin terroristijahtia Ylä-Lapissa

Konetuliaseilla varustettujen norjalaisten poliisien toimet viime heinäkuussa Suomen puolella kiinnostivat eduskunnassa.

politiikka
Päivi Räsänen.
Päivi Räsänen.Yle

Kansanedustajat saivat sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd.) keskiviikon välikysymyskeskustelussa selvyyttä aseistettujen norjalaispoliisien toimista heinäkuussa Utsjoella ja Enontekiöllä. Räsäsen mielestä terroristeja etsineiden poliisien toiminnassa ei ollut mitään Suomen lainsäädännön tai kansainvälisten sopimusten vastaista. Kansanedustaja Markus Mustajärven (vr.) mielestä ongelma oli se, että samaan aikaan Lapissa oli töissä aivan liian vähän suomalaispoliiseja.

Norjalaispoliisit etsivät terroristeja Suomen puolella heinäkuun lopulla Norjan kohonneen terrorismiuhan vuoksi. Konetuliaseilla varustettu kahden norjalaisen poliisin partio pysäytteli kulkijoita Enontekiön Kilpisjärven ja Kivilompon sekä Utsjoen rajanylityspaikkojen tuntumassa.

Sisäministeri Päivi Räsänen sanoi, että yleensä näissä tilanteissa pyritään siihen, että kansallinen poliisi ja ulkomailta tuleva poliisi toimivat yhdessä, jotta heidät nähdään yhtä aikaa

- Mutta sekään ei ole välttämätöntä koska tuossa tilanteessa suomalaiselle poliisille oli tullut joku kiireellisempi tehtävä ja sen takia Norjan poliisi oli siellä hetken yksin toimimassa.

Poliisien vähyys huolestuttaa

Mustajärven mielestä oleellista ei ollut se, että Norjan poliisi tuli kansainvälisen sopimuksen ja Suomen viranomaisten luvalla Suomen puolelle. Mustajärvi tivasi Räsäseltä tiesikö tämä, kuinka vähän suomalaisia poliiseja oli heinäkuussa loma-aikaan virkatehtävissä.

- Minun mielestä on aika hurja tilanne se, että norjalaiset virkamiehet ottavat noin vahvaa roolia Suomen puolelle osin siitä syystä kun poliisimiehitys on niin ohut Lapissa. Ja itse asiassa toinen poliisipartio joutui etsintätehtävään Tunturi-Lapin alueelle ja Suomen puolella oli vain kaksi poliisimiestä hoitamassa näitä asioita, sanoi Mustajärvi.

Räsänen vastasi, että Norjan poliisi ei tullut tukemaan Suomen poliisia suomalaisissa turvallisuustehtävissä vaan heidän toimintansa liittyi nimenomaan norjalaiseen terrorismiepäilyyn.

Useat kansanedustajat olivat huolissaan poliisien määrästä etenkin Lapissa ja muilla harvaan asutuilla alueiilla. Eduskunta keskusteli poliisipalvelujen turvaamisesta perussuomalaisten tekemän välikysymyksen vuoksi.