1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Salainen operaatio käynnissä: Hätäkeskuslaitos pois Porista?

Neljä hätäkeskuslaitoksen johdossa työskentelevää henkilöä on laatinut suunnitelmia valtakunnallisen hätäkeskuslaitoksen siirtämiseksi Porista Keravalle tai Hämeenlinnaan.

Kuva: Yle

Valtakunnallista hätäkeskuslaitosta yritetään siirtää pois Porista.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan laitoksen johto on kaikessa hiljaisuudessa suunnitellut yksikön siirtoa joko Keravalle tai Hämeenlinnaan. Sekä sisäministeriö että Porin kaupunki ovat tietoisia laadituista suunnitelmista.

Siirrosta on teetetty jo muun muassa sijoituspaikkavertailu eri paikkakuntien kesken. Porin kaupunki pitää selvityksen tietoja osittain virheellisinä.

Porin kaupungin virkamiesjohto on ryhtynyt vastatoimiin ja käynyt luovuttamassa sisäministeri Päivi Räsäselle oman selvityksensä valtakunnallisen hätäkeskusyksikön toiminnasta Porissa. Yle Uutisten tietojen mukaan ministeri Räsänen tutustuu laitoksen toimintaan paikan päällä lähiaikoina.

Työntekijät ovat hämillään siirtosuunnitelmista. Hallintoyksikkö työllistää Porissa 38 ihmistä, joista 34 asuu perheineen alueella.

Hätäkeskuslaitoksen hallintoyksikkö perustettiin Poriin vuonna 2003.  Sen tarkoitus on johtaa, ohjata ja kehittää alueellisten hätäkeskusten toimintaa.

Laitoksen johto kiistää

Hätäkeskuslaitoksen johto kiistää, että kyse olisi salailusta. Laitoksen ohjaus- ja ennakointiosaston johtajan Teemu Hassisen mukaan selvitys tehdään sisäministeriön antaman toimeksiannon mukaisesti ja siitä vastaa paljon suurempi joukko kuin neljä johtajaa

Hassisen mukaan toimeksiantoon kuuluu myös suunnitelma, miten hätäkeskuslaitoksen hallintoyksikön henkilöstömäärä pudotetaan nykyisestä 55 työntekijästä 43 työntekijään. Henkilöstöä työskentelee viidelle eri paikkakunnalla.

11:21 Lisätty hätäkeskuslaitoksen johdon kommentti.