1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Chile kiristää yritysverotusta kohentaakseen hyvinvointivaltiota

Chilen keskusta-vasemmistolainen hallitus kerää lisää veroja yrityksiltä parantaakseen koulujen laatua. Yrityksen ja oikeistopoliitikot vastustivat muutosta, koska Chilen talouskasvu hidastuu.

talous
Chilen presidentii Michelle Bachelet.
Chilen presidentii Michelle Bachelet.Wenderson Araujo / EPA

Chilen parlamentti on hyväksynyt selvällä ääntenenemmistöllä suuren verouudistuksen, jonka tarkoituksena on lisätä valtion tuloja.

Uudistuksen myötä chileläisten yritysten verotus nousee ja yritystoiminnalta karsitaan monia verohelpotuksia. Hallituksen mukaan verotulojen kasvu vastaa noin kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta vuoteen 2018 mennessä.

Lisätulot on määrä käyttää Chilen heikkotasoisen koulujärjestelmän kohentamiseen ja muihin sosiaalisiin parannuksiin. Verouudistusta pidetään maan keskusta-vasemmistolaisen presidentin Michelle Bacheletin suurimpana poliittisena voittona.

Maan oikeistopoliitikot ja elinkeinoelämä ovat vastustaneet uudistusta kiivaasti. Sen pelätään estävän uudet investoinnit Chileen, jonka talouskasvu on hiipunut viime aikoina.

Presidentti Bacheletin suosio on myös laskenut. Politiikan asiantuntijat arvelevat, ettei hallitus ole onnistunut selittämään tavalliselle kansalle, mitä hyötyä verouudistuksesta sille on.

Chileläisiä huolestuttaa myös maan turvallisuustilanteen yllättävä heikkeneminen. Maassa on viime päivinä tehty useita pommi-iskuja, joiden tekijästä ei ole tietoa. Viimeksi maanantaina pääkaupungin Santiagon metrossa räjähti pieni pommi, joka aiheutti vammoja 14 ihmiselle.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi