Tutkija: Bilettäminen on sosiaalisuuden janoa – video

Uusi väitöskirja paneutuu suomalaisten biletyskulttuuriin. Alkoholitutkija Antti Maunu uskoo, että sosiaalinen media on osaltaan vähentänyt yökerhoissa bilettämistä.

Aamu-tv
Alkoholitutkija Antti Maunu.
Mikä tekee biletyksestä yhden 2000-luvun tärkeimmistä sosiaalisista rituaaleista? Tästä tietää lauantaina väittelevä Antti Maunu, joka istui muutamankin illan yökerhoissa tarkkailemassa suomalaisten juhlimista.

Alkoholitutkija Antti Maunu istui sata tuntia yökerhoissa tarkkailleessaan suomalaisten bilekäyttäytymistä. Hän kävi kaiken kaikkiaan 13 paikassa ja haastatteli sen lisäksi 200 ihmistä yökerhojen ulkopuolella sekä tutki 300 ihmisen päiväkirjamerkinnät biletyksestä.

– Sanotaan, että on suomalaisen painajainen olla yksin selvin päin täydessä baarissa, mutta sitä minä juuri tein. Mutta mitäpä ei tutkija tekisi hyvän tutkimuksen eteen, Maunu kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Tutkimuksessa Maunulle selvisi, että bilettämisessä on kyse sosiaalisuuden janosta.

Ehkä pohjoinen erityispiirre on, että olemme yhdessä yöllä, koska emme päivällä pysty.

Antti Maunu

– Se on rituaali, jonka tehtävä on ylittää ihmisten välinen etäisyys. Se tuo meitä lähemmäs toisiamme fyysisesti, mutta ennen kaikkea henkisesti ja sosiaalisesti, Maunu sanoo.

– Se mitä nykyään kutsutaan yhteisöllisyydeksi, siitä on biletyksessä ja yleisemminkin yhdessä juomisessa kyse, Maunu jatkaa.

Netti ehkä vähentänyt bileitä

Tutkija Maunu uskoo, että sosiaalinen media voi olla yksi syy, miksi massamittainen bilettäminen yökerhoissa on vähentynyt.

– Ihmisillä on nyt muitakin keinoja voidella ja ylläpitää sosiaalisia suhteitaan kuin päihteet.

– Toisaalta voi myös ajatella, että kasvokkaisia kohtaamisia on vähemmän, jolloin motiivi voidella kasvokkaisia kohtaamisia alkoholilla on vahvempi, Maunu sanoo.

Pohjoinen erityispiirre?

Sanotaan, että on suomalaisen painajainen olla yksin selvin päin täydessä baarissa, mutta sitä minä juuri tein.

Antti Maunu

Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset eivät eroa paljon norjalaisista tai islantilaisista.

– Meillä kaikilla on tapana olla yhdessä yöllä alkoholin avustuksella. Ehkä pohjoinen erityispiirre on – ei pelkästään suomalainen – että olemme yhdessä yöllä, koska emme päivällä pysty. Meidän sosiaaliset tapamme ovat rakentuneet niin, että emme päivällä ehdi, osaa tai uskalla olla yhdessä.

Tutkija sanoo, että tilastojen mukaan alaikäiset käyttävät vähemmän alkoholia kuin 10 vuotta sitten.

– Saa nähdä, tuleeko meille raittiita aikuisia vai alkaako alkoholin käyttö vain myöhemmin.

Maunu sanoo, että ihmisten tulee huolehtia siitä, että heillä on muitakin keinoja kohdata toisensa kuin alkoholi. Hän uskoo, että nuoretkin oppivat sen, jos se heille opetetaan.

– Täytyy opetella olemaan yhdessä eri tavoin ja mahdollisesti jopa päiväsaikaan.

Antti Maunun väitöskirjan nimi on Yöllä yhdessä. Maunu väittelee Helsingin yliopistossa 13. syyskuuta.