Ikivanha hautausmaa ränsistyy Lappeenrannan keskustassa

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan sankarihautausmaan vanhan osan haudat vaatisivat perusteellista kunnostusta. Satoja vuosia vanhojen hautojen omistajista ei ole tietoa.

Kotimaa
Sankarihautausmaan vieressä on vanhaa hautausmaata.
Yle

Lappeenrannan sankarihautausmaan vanhalla alueella on useita kymmeniä hautoja ja muistomerkkejä. Osa hautakivistä on kulunut tunnistamattomiksi, sillä haudat ovat peräisin ainakin 1700- ja 1800-luvuilta. Ristit ja hautoja suojaavat kaiteet ovat vuosikymmenten aikana ruostuneet.

Sankarihautausmaan vieressä olevia vanhoja hautapaikkoja.
Yle

Lappeenrannan seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Jukka Nikusen mukaan seurakunta ei mahda haudoille mitään.

–Kirkkolaki lähtee siitä, että haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavassa kunnossa. Seuraavassa lauseessa todetaan, että haudan hoidosta vastaa hautapaikan haltija. Toinen kysymys on, että kuinka monelle löytyy konkreettinen henkilö, sillä kyse on todella vanhoista haudoista, Nikunen pohtii.

Hautausmaan yleisilme on erinomainen

Sankarihautausmaan vanhan osan haudat ovat yksittäisiä sukuhautoja. Niiden pitäisi olla yksittäisten sukujen hallinnassa. Alueen yleisilmeestä ja kunnossapidosta vastaa Lappeenrannan kaupunki.

Seurakuntayhtymän ylipuutarhuri myöntää, että aivan keskellä keskustaa oleva alue on ongelmallinen ja olisi toivottavaa, että muistomerkkejä kunnostettaisiin.

–Yleishoidon osalta tämä on erinomaisessa kunnossa. Kun mennään yksittäisiin muistomerkkeihin, niin tullaan alueelle, jotka eivät kuulu yleishoidon piiriin. Monet meistä ovat varmasti sitä mieltä, että näille pitäisi tehdä jotain. Mutta kuka sen tekee ja mitä se kustantaa, kysyy Nikunen.

Hoitotoimikunnan jäsenille purtavaa

Vanhasta opastaulusta ei juuri tekstiä huomaa.
Alueella on opaste, josta ei enää saa mitään selvää. Opastetta ollaan uusimassa, kunhan alkuperäinen teksti löydetään jostain.Yle

Lappeenrannan keskustassa olevalle sankarihautausmaalle on oma hoitotoimikunta. Se koostuu kuudesta kirkkovaltuustosta sekä kuudesta kaupunginvaltuuston jäsenestä. Seurakuntayhtymän ylipuutarhuri heittää pallon toimikunnalle.

–Hoitotoimikunta voisi omassa katselmuksessaan todeta tilanteen ja viedä asiaa eteenpäin, jotta hautojen oikeat omistajat löytyisivät, ehdottaa Nikunen.