1. yle.fi
  2. Uutiset

Entä kun sähkö loppuu?

Mielensäpahoittaja ei vastusta kehitystä sinänsä. Maailma muuttuu, mies ei muutu. Kun katoaa kyky käyttää asioita, jotka pitää arjessa osata, niin siitähän syntyy turhautumista, raivoa, ja pelkoa esineitä ja maailmaa kohtaan.

kirjallisuus
Tuomas Kyrö
Vanha jäärä Mielensäpahoittaja laukoo taas totuuksia, nyt Tuomas Kyrön uusimmassa romaanissa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Kyrö on Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

Kun öljy ja sähkö loppuvat, pitää osata metsästää, kaataa puita ja tehdä niistä pilkkeitä. Näin ajattelee kirjailija Tuomas Kyrö, joka ajatuksiltaan kummasti muistuttaa Mielensäpahoittajaa.

Vanha jäärä, Mielensäpahoittaja, jurnuttaa nyt romaanissa Ilosia aikoja. Hän kirjoittaa testamenttia ja rakentaa itselleen ruumisarkkua. Mielensäpahoittaja käy hoitamassa vaimoaan hoitokodissa ja vie tälle salaa savukassleria ja muita herkkuja. Tämän kautta Tuomas Kyrö kirjoittaa yleisemminkin siitä, kuinka huonosti laitoksissa vanhuksia hoidetaan.

Kyrö ylistää Mielensäpahoittajan tavallisuutta ja tolkun ihmisiä. Kerronnassaan Kyrö on paljon velkaa Arto Paasilinnalle ja Veikko Huoviselle, jotka hän on itsekin tunnustanut esikuvikseen.

Romaanissa on hauskoja oivalluksia mm. Kekkosesta, joka hiihdätti kotimaan ja naapurimaan alkoholisteja Lapin erämaan mökeille.

Lue seuraavaksi