1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

"Olen jumissa täällä Lontoossa" – verkkorikollinen mursi suojauksen, kaappasi postin ja huijasi uhrin kavereita

Poliisi varoittaa uusista, kehittyneistä verkkohuijauksista, joita rikolliset räätälöivät verkkomurtojen tai some-tietojen avulla. Hattulalainen Pekka Laine joutui kiusalliseen tilanteeseen, kun hänen sähköpostinsa kaapattiin ja hänen henkilöllisyyttään käytettiin huijausyrityksessä. Tekaistulla tarinalla tekijät yrittivät kalastella isoa vippiä kiperään tilanteeseen.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Pekka Laine istui kotonaan työpöytänsä ääressä, kun kaveripiiri huolestui hänen hädästään Lontoossa.

Kohta puhelimet lähtivät soimaan. Hotmail-tilin yhteystietoihin talletetut olivat saaneet sähköpostin, jossa muka-Pekka pyysi nopeaa apua pulmaansa.

Vastausposti olisi varmasti joutunut vieraisiin käsiin. Tekaistu avunpyyntö on ainakin hyvää suomea, mikä uhreille räätälöinnin ohella poikkeaa vanhoista ja kömpelöistä ns. nigerialaiskirjeistä.

Pystyisitkö mitenkään lainaamaan pikaisesti 3000 euroa?

Terv. Pekka L

"Kirjoitan täältä Lontoosta, missä olen tällä hetkellä jumissa, koska puhelimeni ja lompakkoni varastettiin puolituttuni autosta. Lompakossa olivat kaikki rahani ja muutkin tärkeät jutut. Pystyisitkö mitenkään lainaamaan pikaisesti 3000 euroa, että saan hotellilaskun maksettua ja pääsen takaisin kotiin? Mikä tahansa pienempikin summa auttaa paljon, ja maksan takaisin heti kun palaan.Tilanne näyttää aika pahalta. Tarvitsen pikaista apua ja kaikki mahdollinen apu sinulta olisi hyvin tervetullutta.

Terv. Pekka L"

Tutut utelivat millaisessa pinteessä olet?

Puhelimet siis alkoivat soida, kun ystävät ja tutut soittelivat ja kysyivät, millaisessa pinteessä Pekka on. Hän ajatteli aluksi, että viesti oli pila tai perinteinen nigerialaiskirje.

Tosin jo aiemmin sähköposti oli aiheuttanut huolta; osa viesteistä ei ollut tullut perille, vaikka ne varmasti oli lähetetty oikeaan osoitteeseen.

Murron vakavuus selvisi, kun Pekka Laine meni sähköpostilleen. Melkein koko sähköpostihistoria oli hävinnyt muutamaa tuoretta postia lukuun ottamatta.

Osoiteluettelosta olivat hävinneet kaikki tutut. Tilalle oli tullut ulkomaisia, täysin vieraita yhteystietoja niin paljon kuin niille varattuun tilaan mahtui. Uhri ei itse enää päässyt käyttämään sähköpostiaan. Myös Facebook oikkuili, vaikka hän sitä kautta saikin tiedotettua Facebook-tutuilleen huijauksesta.

Pekka Laine epäilee, että kyse ei ole vain sähköpostiin pääsystä ja tilin murrosta. Hän uskoo, että joku pääsee hallitsemaan koko koneen sisältöjä. Toistaiseksi konetta ei enää uskalla käyttää verkossa. Koneessa oli asiallinen virustorjuntaohjelma, jonka uusi versio on asennettu vuosittain.

Rikosilmoitusta tehtäessä poliisi arveli, että koneelta voisi löytyä tekijöiden jäljille vieviä tietoja, kunhan asiantuntija pääsee sitä tutkimaan. Pekka Laine tiivistää näin koko sopan opetuksia:

– Suojatkaa tietokoneenne. Kun tietomurto tapahtuu, ottakaa heti yhteys asiantuntijoihin. Yrittäkää saada ongelmaan nopeasti ratkaisu älkääkä vain levittäkö sitä muualle.