1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fiskars esittelee mittavaa metsäomaisuuttaan

Fiskars esittelee omistamiaan metsiä yleisölle Raaseporissa. Yhtiön syntysijoilla Fiskarsin ruukkikylässä on tarjolla opastettuja kierroksia sekä omatoimiretkeilyä ensi viikon sunnuntaihin saakka. Normaalisti yhtiön metsäalueille ei ole vapaata kulkua.

Fiskarsin ruukkikylän uuden luontopolun varrella on muun muassa 1800-luvulla rakennettu Risslan pato. Kuva: Yle

Fiskarsilla on mittava metsäomaisuus Länsi-Uudellamaalla. Yhtiö omistaa Hankoniemellä ja Raaseporissa maa- ja metsäalueita yhteensä 18 000 hehtaaria. Yhtiöllä on pitkät perinteet metsien omistamisessa ja hoidossa, metsäpäällikkö Kåre Pihlström kertoo.

– Metsät ovat olleet tärkeitä Fiskarsille ihan alkuajoista lähtien. Alunperin puu oli tärkeää hiilen ja raudan valmistamisessa, on ollut sahoja ja puun tuotantoa ja metsiä on hoidettu iät ja ajat. Tänä päivänä metsien omistaminen ei tietenkään ole mikään elinehto, mutta tällä on oma historiansa ja metsien hoitaminen on osa ruukin ylläpitämistä.

Milloin tahansa yhtiön metsäalueille ei ole menemistä. Esimerkiksi Fiskarsin ruukkikylän ympäristön metsäteillä on puomit, joiden ohi ei ainakaan autolla pääse. Järjestelyyn on syynsä.

– Ehkä tärkeimmät syyt ovat ralliajelut ja roskaaminen eli dumpataan roskaa metsiin. Silloin tällöin voi olla myös salametsästäjiä liikkeellä. Missään tapauksessa emme halua rajoittaa marjastajien ja sienestäjien kulkua, mutta valitettavasti metsät eivät pysy ihan kuosissa jos tiet olisivat aina auki, Pihlström pahoittelee.

Ruukkikylään myös uusi luontopolku

Fiskarsin ruukkiin avataan metsien esittelyviikon aluksi myös uusi luontopolku. Kuuden kilometrin mittainen lenkki on aina avoinna yleisölle. Luontopolusta on mahdollista kiertää myös lyhyempiä osuuksia.

– Siitä on ollut jo pitkään puhetta, että saataisiin tällainen reitti avattua yleisölle. Täällähän on paljon kävijöiötä ja halutaan tarjota myös tällainen mahdollisuus vierailijoille. Reitin varrella on muun muassa historiallinen Risslan pato sekä jalopuuistutuksia.

Metsätalousinsinööri Eija Sulkavalla on ollut unelmien kesätyö Fiskarsissa, kun hän on merkinnyt uutta luontopolkua koiriensa kanssa.

– Olen hehkuttanut näitä maisemia ihan kaikille. Myös koirat ovat tykänneet, kun ovat saaneet olla pitkiä päiviä metsässä minun mukanani. Luontopolullakin on paljon eläimiä, esimerkiksi peuroja. Yhdellä urospeuralla on tosi komeat sarvet, mutta siitä en ainakaan vielä ole saanut otettua kuvaa, Eija Sulkava harmittelee.