1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Ilman takavaloja liikkuvat autot yllättävät sumussa

Monissa nykyautoissa takavalot eivät pala automaattisesti. Tämä unohtuu monelta kuljettajalta sumussa ja hämärässä ajettaessa.

Kuva: Aki Karjalainen / Yle Kainuu

Suomessakin ovat yleistyneet autot, joissa päiväsaikaan ajettaessa ovat päällä vain edessä olevat huomiovalot. Varsinaiset ajovalot ja takavalot sytytetään erikseen pimeässä. Ongelmana on se, että kaikki autoilijat eivät muista tätä esimerkiksi sumussa ja hämärissä olosuhteissa ajettaessa.

Liikenneturvan koulutusohjaajalle Toni Vuoristolle ilmiö on tuttu.

– Ongelman yleisyyttä ei ole tutkittu, mutta takaa pimeitä autoja näkee liikenteessä ja meillekin tulee asiasta yhteydenottoja.

Uudemmissa autoissa valot syttyvät hämärässä automaattisesti. Sumussa valoautomatiikka ei kuitenkaan välttämättä toimi.

– Automatiikka tunnistaa pimeyttä ja valon määrää – sumuun se ei välttämättä reagoi, vaikka näkyvyys huononee. Tällöin kuljettajan pitäisi hoksata laittaa ajovalot käsin päälle.

Takasumuvaloja ei osata tai uskalleta käyttää

Liikenneturvan tekemän kyselytutkimuksen mukaan takasumuvalo kuuluu jo monen auton vakiovarusteisiin. Sen käyttöä kuitenkin arastellaan: viidesosa kyselyyn vastanneista kertoi, että takasumuvalo on, mutta sitä ei ole koskaan käytetty.

Vuoristo rohkaisee takasumuvalon käyttöön.

– Ne voi laittaa päälle aina, kun näkyvyys on kelin takia huonontunut, esimerkiksi kun on sumu tai rankka sade. Jos tuntuu, ettei itse oikein näe edellä ajavaa, kannattaa itsekin laittaa takasumuvalo päälle.

Pimeässä sumuvaloja ei kuitenkaan saa käyttää.

Vuoriston mukaan tärkeää on myös sovittaa nopeus näkyvyyden mukaan.

– Auto pitää pystyä pysäyttämään tien näkyvällä osalla.