"5–10 prosenttia tinkivaraa" – Isojen asuntojen hinnasta pois jopa kymmeniä tuhansia

Hypon mukaan asuntolainoja nostetaan tänä vuonna vähemmän kuin viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Kotimaa
Asunnon kauppakirja.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Asuntokauppa on käynyt kuluvan vuoden ajan verkkaisesti ja alan ison toimijan Huoneistokeskuksen mukaan kesällä asuntojen myyntiajat pitenivät.

Asuntorahoitukseen keskittyvän Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) toimitusjohtaja Ari Pauna toteaa, että Suomen kahden keskeisen kasvukeskuksen, pääkaupunkiseudun ja Tampereen seudun kerrostalo- ja rivitalotarjonnassa on tällä hetkellä selvää tinkimisvaraa.

Tämä korostuu erityisesti yli 300 000 euroa maksavissa kolmioissa ja sitä isommissa asunnoissa.

– Jos kohde on taloudellisesti ja teknisesti kunnossa, niin neuvoisin 5–10 prosentin tinkaamiseen pyyntihinnasta. Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi Vantaalta saa enemmän neliöitä kuin muualta pääkaupunkiseudulta.

Paunan mukaan alle 300 000 euron rivi-ja kerrostalokohteissa samanlaista nyrkkisääntöä on vaikea antaa. Myös omakotitalomarkkinat ovat kohdekohtaisia ja hinta määräytyy kohteen mukaan.

– Tärkeintä on käydä läpi edelleen tarkkaan kohteen teknis-taloudellinen tilanne. Tämä korostuu silloin, kun kyseessä on isompi ja erikoisempi kohde.

Omaan taloon on laitettu usein paljon paukkuja ja sielua, niin siitä pitäisi osata päästää irti, että ei aseta liian kovaa hintapyyntöä.

Ari Pauna

Paunan mielestä mitä isommasta omakotitalosta on kysymys, niin myyjällä on enemmän tunnetta pelissä.

– Omaan taloon on laitettu usein paljon paukkuja ja sielua. Siitä pitäisi osata päästää irti, että ei aseta liian kovaa hintapyyntöä. Se on koko talokaupan juurisynti tänä päivänä ja myyjä joutuu pudottamaan merkittävästi omaa pyyntihintaa alkuperäiseltä tasolta.

Myös Huoneistokeskus oli samoilla linjoilla suurien asuntojen kohdalla elokuun lopussa julkaistussa asuntomarkkinakatsauksessa (siirryt toiseen palveluun).

– Markkinoilla on tällä hetkellä ostajien ja myyjien välillä kenties suurempi hintanäkemysero kuin koskaan, sanoi Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

Huoneistokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudulla keskimääräinen asuntojen myyntiaika oli viime heinäkuussa 61 vuorokautta, kun se vielä kesäkuussa oli viisi päivää vähemmän

Loppuvuoden asuntomarkkinat näyttävät hiljaiselta

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna ennustaa, että asuntolainoja nostetaan tänä vuonna vähemmän kuin viimeiseen kymmeneen vuoteen.

– Loppuvuoden kehitys on samankaltainen kuin aiemmin tänä vuonna. Meillä tulee vaisu asuntomarkkinavuosi 2014.

Pauna painottaa, että ensi vuoden asuntomarkkinoihin vaikuttaa suuresti Suomen rakenteelliset ratkaisut. Näihin kuuluu muun muassa eläkeratkaisu, joka loisi luottamuksen ilmapiiriä talouteen.

– Kasvukeskuksissa asuntokauppa käy huonoinakin aikoina. Kaikki mittarit näyttävät, että asukasmäärät tulevat lisääntymään merkittävästi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Me tarvitaan uusia omistus- ja vuokra-asuntoja, koska muuten tulee vakavia rakenteellisia ongelmia asuntomarkkinoille.

Hypo julkaisee asuntomarkkinakatsauksensa ensi viikon alussa.