Tästä on kyse Ruotsin vaaleissa

Esittelemme Ruotsissa sunnuntaina käytävien valtiopäivävaalien puolueryhmittymät sekä vaalien keskeiset teemat.

Ulkomaat

Ruotsin sunnuntaisissa vaaleissa toisistaan ottavat mittaa istuvan hallituksen neljä porvaripuoluetta ja vasemmisto-oppositio.

Opposition reilu etumatka mielipidetiedusteluissa on kaventunut kahdella viimeisellä kampanjaviikolla. Jos vasemmisto-opposition yhteiskannatus nousee vaaleissa hallitusrintaman kannatusta suuremmaksi, valta Ruotsissa vaihtuu.

Porvarit

Fredrik Reinfeldt
Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt SVT:n kuvauksissa 21. elokuuta 2014.Fredrik Persson / EPA

Porvariblokin muodostavat kokoomus, kansanpuolue, keskusta ja kristillisdemokraatit. Nelikko muodosti "allianssinsa" kymmenen vuotta sitten ja on johtanut Ruotsia kahden vaalikauden ajan.

Kokoomus on hallituksen suurin ja itseoikeutettu ykköspuolue.

Allianssi käy vaaleihin yhtenäisyyttään korostaen ja vasemmisto-opposition hajanaisuutta arvostellen.

Vasemmisto

Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Stefan Löfven TV 4:n kuvauksissa Tukholmassa 10. syyskuuta.
Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Stefan Löfven TV 4:n kuvauksissa Tukholmassa 10. syyskuuta.Pontus Lundahl / EPA

Vasemmistoblokin muodostavat sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue. Joukkoon luetaan myös feministipuolue, jos se saa yli 4 prosenttia äänistä ja nousee uutena ryhmänä valtiopäiville.

Johtava puolue on Ruotsin perinteinen valtapuolue sosiaalidemokraatit, mutta vasemmistoblokki on hallitusrintamaa löyhempi.

Demarit eivät ole kertoneet, mitkä puolueet sen johtamaan hallitukseen nousisivat.

Ruotsidemokraatit

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson puhui vaalitilaisuudessa Södertäljessä 4. syyskuuta.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson puhui vaalitilaisuudessa Södertäljessä 4. syyskuuta.Janerik Henriksson / EPA

Blokkien väliin jää oppositiossa oleva populistipuolue ruotsidemokraatit. Maahanmuuttokriittisen puolueen historiassa on yhteyksiä uusnatsismiin ja sen linjaa arvostellaan usein rasistiseksi.

Muut puolueet eivät halua antaa ruotsidemokraateille vaikutusvaltaa tai tehdä sen kanssa yhteistyötä.

Ruotsidemokraatit tähtää vahvaan vaa'ankieliasemaan tulevassa parlamentissa.

Keskeiset vaaliteemat

Työllisyys

Oppositio ja hallitus kiistelevät ennen vaaleja siitä, onko työllisyyttä hoidettu hyvin vai huonosti. Vasemmisto painottaa työttömyysprosentin nousseen porvarivallan aikana. Hallitus taas korostaa työllisten määrän kuitenkin kasvaneen.

Joka tapauksessa työttömyys on jämähtänyt 8 prosentin tuntumaan ja erityisesti nuorisotyöttömyys on kasvava ongelma.

Sosiaalidemokraattien vaalilupaus on painaa työttömyys alhaisimmaksi Euroopassa vuoteen 2020 mennessä. Porvariallianssin lupaukset ovat yhtä kunnianhimoisia: satojatuhansia uusia työpaikkoja lähivuosina.

Julkisen talouden hoito

Ruotsin talous on eurooppalaisittain hyvässä kunnossa. Porvarihallitus on kahdella kaudellaan toteuttanut viisi yleistä tuloveron alennusta. Veronalennusten tie on kuljettu oikeistonkin mukaan toistaiseksi loppuun. Edessä ovat kireämmät ajat.

Vasemmisto on nostamassa muun muassa ravintolaruuan arvonlisäverotusta, ympäristöveroja ja parhaiten ansaitsevien tuloveroja. Sekä kokoomus että sosiaalidemokraatit tähtäävät ylijäämäiseen valtiontalouteen.

Sosiaalidemokraattien johtamassa blokissa vasemmistopuolue tosin vaatii ylijäämätavoitteesta luopumista.

Maahanmuutto

Husbyn lähiö Tukholmassa 8. toukokuuta.
Oikeistosta on nostettu vaalikampanjoissa esiin maahanmuuton kasvavat kustannukset.Maja Suslin / EPA

Ruotsi ottaa kokoonsa nähden valtavasti turvapaikanhakijoita suojiinsa. Linjalla on pitkät perinteet ja edelleen laaja kansan tuki. Maahanmuuton rajua supistamista ajaa kuitenkin populistinen ruotsidemokraatit, jonka kannatus ja asema vaa'ankielenä voi vaaleissa vahvistua tuntuvastikin.

Myös porvaririntaman johtopuolue kokoomus on nostanut maahanmuuton kasvavat kustannukset esiin kampanjassaan. Viesti on, että Ruotsin velvollisuus on avata sydämensä hädänalaisille, mutta samalla kasvavat maahanmuuton kustannukset syövät tilaa vasemmiston vaalilupauksilta.

Koulu

Pisa-tulosten romahdus on järkyttänyt Ruotsia ja saattanut porvarihallituksen koulutuspolitiikan huonoon valoon ennen vaaleja. Molemmat blokit lupaavat suuria satsauksia koulutukseen.

Opettajien asemaa ja palkkausta halutaan parantaa ja ryhmäkokoja opetuksessa pienentää. Sosiaalidemokraatit tekisi lukiotasoisen koulutuksen pakolliseksi. Vasemmisto vaatii myös merkittäviä rajoituksia yksityisten, verorahoitteisten kouluyrítysten voitontekoon.

Puolustus-ja turvallisuuspolitiikka

Ruotsin armeijan hävittäjälentäjä.
Ruotsissa halutaan kasvattaa puolustusmäärärahoja.Yle

Puolustuspolitiikka ei ole perinteinen vaaliteema Ruotsissa, koska suuret linjat vedetään kaikkien puolueiden konsensuksella. Huoli ammattiarmeijaan siirtyneen Ruotsin puolustuskyvystä on kuitenkin saanut paljon huomiota viime vuosina. Puolustusmäärärahoja halutaan kasvattaa jatkossa ja yhteistyötä Naton kanssa lisätä.

Kansanpuolue esittää paluuta yleiseen asevelvollisuuteen. Nato-jäsenyyttä kannattavat vain porvaririntaman kokoomus ja kansanpuolue.

Ukraina ja Syyria

Porvarihallitus on viitannut mielellään maailman rauhattomuuteen: Venäjän toimiin Ukrainassa ja Syyrian sotaan. Levottomina aikoina epävarmojen äänestäjien toivotaan tukevan istuvaa hallitusta. Kaksi viikkoa ennen vaaleja hallitus ilmoitti sinetöivänsä kaupan 60 uudesta Jas Gripen -hävittäjästä.

Terveys-ja vanhuspalvelut

Yksi ideologisimmista keskusteluista ennen vaaleja on käyty julkisen terveydenhuollon piirissä toimivista yksityisistä yrityksistä. Voivatko ne vuolla verorahoista myös voittoa?

Vasemmistopuolue estäisi voitonteon kokonaan. Demarit lupaavat lisää sääntelyä, jolla yritykset pakotettaisiin sijoittamaan ylijäämä takaisin itse toimintaan. Porvarit varoittavat äänestäjiä valinnanvapauden kutistumisesta terveydenhuollossa.

Molemmat blokit lupaavat satsauksia muun muassa syöpähoitoon ja vanhuspalveluihin.