Professori: Masennuslääkkeistä apua saavia ei saa syyllistää

Sosiaalipsykiatrian professorin Sami Pirkolan mielestä lääketeollisuutta arvosteleva keskustelu voi jättää varjoonsa sen, että samalla on kehitetty lääkkeitä, joista on monille aidosti hyötyä.

Kotimaa
Sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola
Sami PirkolaSami Pirkola

Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professorin Sami Pirkolan mukaan masennuslääkehoidon arvostelu voi vahingoittaa lääkkeistä apua saavia.

– Varoisin kovasti sitä, että ihmisiä syyllistettäisiin silloin, kun he käyttävät lääkkeitä aiheesta, Pirkola sanoo.

Pirkola viittaa kansainväliseen keskusteluun siitä, voidaanko ylipäätään käyttää lääkkeitä, joiden kehittämisen on kustantanut lääketeollisuus ansaitsemistarkoituksessa. Pirkolan mukaan kysymys on tärkeä, mutta voi hämärtää sen tosiasian, että samalla on tullut kehitettyä lääkkeitä, joista on aitoa hyötyä.

– Tiedän itse omasta ammatistani, että on ihmisiä, jotka todella hyötyvät erilaisista lääkkeistä. Silloin lääkärinä mielelläni sitä apua myös tarjoan, Pirkola sanoo.

Joillekin lääkkeitä liian kevyesti?

Usein toistettu kertomus psykiatrisesta hoidosta on se, että avun tarvitsija päätyy lääkärin vastaanotolle, saa lääkereseptin kouraansa, mutta ei toivomaansa keskustelua. Pirkolan mukaan ilmiötä ei ole tutkittu, mutta hän ei sulje pois sitä, että kertomus on totta.

– Voi hyvin olla, että kun esimerkiksi perusterveydenhuollossa tai työterveyshuollossa on kova kiire ja täytyy hoitaa potilaita eteenpäin, tulee määrättyä lääkkeitä osittain aiheesta, mutta joskus vähän matalalla kynnyksellä, Pirkola sanoo.

Pirkolan mielestä tämän potilasryhmän osalta kannattaakin keskustella, voitaisiinko tehostaa asioiden selvittelyä ja psykososiaalista hoitoa.

Pirkola istuu työryhmässä, jossa mietitään Käypä hoito -suositusta depressiolle. Työ valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Ryhmän työssä merkittävänä teemana on se, että psykososiaalinen hoito ja lääkehoito yhdessä ovat kaikkein mielekkäin hoito silloin, kun kysymyksessä on vaikea-asteinen depressio.