Venäläisen kaasujätin tulos romahti – syyttää Ukrainan kaasuvelkoja

Gazpromin tammi-maaliskuun voitto oli noin 223 miljardia ruplaa eli runsaat viisi miljardia euroa. Vuotta aiemmin vastaavaan aikaan voitto oli 381 miljardia ruplaa eli jonkin verran alle yhdeksän miljardia euroa. Gazpromin mukaan Ukrainalla on miljarditolkulla kaasuvelkaa.

talous

Maailman suurimman maakaasun tuottajan, venäläisen Gazpromin alkuvuoden tulos romahti edelliseen vuoteen verrattuna. Gazprom kertoi vasta nyt tammi-maaliskuun tuloksestaan ja se piti sisällään karuja lukuja: voitto putosi 41 prosenttia.

Gazpromin tammi-maaliskuun voitto oli noin 223 miljardia ruplaa eli runsaat viisi miljardia euroa. Vuotta aiemmin vastaavaan aikaan voitto oli 381 miljardia ruplaa eli jonkin verran alle yhdeksän miljardia euroa.

Gazpromin mukaan suurin syy tuloksen huononemiseen on Ukraina: Ukraina ei ole maksanut sille kaikkia kaasuvelkojaan.

Kaasujätin mukaan Ukraina on velkaa maksamattomista kaasutoimituksista yli neljä miljardia euroa. Jo nyt Ukrainan velka pakotti Gazpromin tekemään noin 1,5 miljardin euron alaskirjauksen.

Kesäkuussa Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Ukrainaan. Syiksi Venäjä sanoi kaasun hintakiistan ja maksamattomat kaasulaskut. Kaasukiista on hermostuttanut Eurooppaa, jonka kaasun tarpeesta Gazprom täyttää noin kolmanneksen. Lisäksi Venäjältä Eurooppaan toimitetun kaasun pääasiallinen reitti kulkee Ukrainan kautta.

Torstaina uutistoimisto Reuters kertoi, että EU-komissio, Venäjä ja Ukraina yrittävät löytää ratkaisua kaasuriitaan 20. syyskuuta Berliinissä. Venäjä kiirehti heti sanomaan, ettei se ole saanut mitään kutsua tällaiseen tapaamiseen.

Uutistoimisto Bloomberg puolestaan kirjoittaa, että Gazpromin tulosta on huonontanut myös se, että useat Euroopan maat ovat neuvotelleet uusiksi kaasusopimuksiaan ja onnistuneet neuvottelemaan edullisempia sopimuksia.

Lähteet: Reuters