1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saappaat

Nuoret vinkkaavat Saappaalle missä ja milloin kannattaa olla

Yli 30 vuotta sitten perustettu Kajaanin Seurakunnan Saapas-ryhmä on edelleen voimissaan. Toiminta kiinnostaa yhä uusia vapaaehtosia, ja sopivia rooleja löytyy kaikille.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kajaanin Seurakunnan Saapas (siirryt toiseen palveluun)-ryhmän toiminta on edelleen erittäin tarpeellista. Uusien ja kokeneempien, koulutettujen vapaaehtoisten avulla Saapas-rymä pystyy pitämään yllä useita eri palvelumuotoja.

Monelle kenties näkyvin osa Saappaan toiminnasta on viikonloppuisin kaduilla tapahtuva partiointi, mutta se on vain yksi toiminnan useista muodoista.

– Saapastoiminta alkoi ensin katu-ja festivaalipäivystyksenä. Näiden rinnalle tuli Saapas-kahvila ja uusimpana NettiSaapas (siirryt toiseen palveluun), kertoo erityisnuorisotyönohjaaja Tarja Vehkaoja.

Myös nuorilta itseltään saadut vinkit antavat arvokasta tietoa siitä, missä saapaslaisten kannattaa milloinkin olla.

– Nykyään nuoret myös itse kertovat meille mitä, missä ja milloin on tapahtumassa, ja esittävät meille toivomuksen läsnäolosta. Nyt esimerkiksi lukiolaiset pitävät kohta omia juhliaan, ja myös me olemme silloin paikalla, Kajaanin seurakunnan erityisnuorisotyöntekijä Tarja Vehkaoja kertoo.

– Viime aikoina nuorilta on tullut myös viestiä siitä, että pidämme jatkossakin heille tärkeää Saapas-kahvilaa auki. Parhaimmillaan kahvilassa käy yli 60 nuorta illassa. Niinpä harmitus olisi suuri, jos saapaslaiset olisivat pelkästään kaduilla ja kahvila olisi kiinni.

Täysi-ikäisyys ja koulutus ovat saapaslaisen vaatimukset

Saapastoimintaan mukaantulo ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni siitä, että vaatimukset olisivat kohtuuttomat. Vapaaehtoisen tarvitsee täyttää vain pari kelpoisuusehtoa.

– Sinä vuonna kun tulee koulutukseen, pitää täyttää 18 vuotta. Ensin käydään viikonlopun mittainen peruskoulutus, ja mikäli aikoo työskennellä festivaaleilla tai katupartioissa, niin silloin pitää käydä myös erillinen ensiapukoulutus, jos sitä ei ole suoritettuna aiemmin, erityisnuorisotyöntekijä Tarja Vehkaoja kertoo.

Vapaaehtoistemme ikähaitari on tällä hetkellä 18-vuotiaista yli 50-vuotiaisiin.

Tarja Vehkaoja

– Nettisaapaslaisille on oma erillinen koulutuksensa. Vapaaehtoistemme ikähaitari on tällä hetkellä 18-vuotiaista yli 50-vuotiaisiin.

Saapas-ryhmän useat eri tavat auttaa nuoria antaa kaikille mukana oleville vapaaehtoisille mahdollisuuden löytää itselleen parhaiten sopiva toimintamuoto.

– Saappaassa voi todellakin valita omien kiinnostusten mukaan sen, mitä haluaa tehdä. Joku voi olla aivan loistava festivaaleilla ja toinen Saapaskahvilassa, ja kolmannen kyvyt pääsevät parhaiten oikeuksiin Nettisaappaassa, Tarja Vehkaoja toteaa.