Näkökulma: Vain muutaman euron tähden – Mistä riitelit, Ruotsi?

Kansankoti on muuttunut paljon 20 vuodessa. Vielä kesällä 1992 julkisessa keskustelussa oli aihe, joka nyt tuntuu vähäpätöiseltä. Kansalaisopistokeskustelu symboloi sitä, että tietyistä periaatteista pidettiin kiinni huomattavasti tiukemmin kuin tänään.

Ulkomaat

Iso kohu siitä nousi.

Tukholma päätti panna jokusen kymmenen kruunun vuosimaksun kansalaisopiston puutöiden harrastajille.

Raha sinällään ei ollut riitakysymyksenä, vaan kyse oli periaatteesta. Onko Ruotsi enää tasa-arvoinen yhteiskunta, kysyivät opistolaiset.

Suihkulähde
Paljon on vettä suihkunnut Karlaplanin aukiolla 22 vuodessa.Pauli Lahti / EPA

He olivat pääosin Volvoilla ajavia keskiluokkaisia miehiä, jotka kokoontuivat kerran viikossa vuolemaan puuta kaupungin tiloihin.

Kunta yritti perustella muodollista maksua sillä, että se ei kata läheskään edes puumateriaaleista koituvia kuluja.

Jos oikein muistan, niin lopulta kunta joutui taipumaan. Harrastus säilyi täysin ilmaisena. Tapahtumasarja sijoittuu kesään 1992.

Runsas 20 vuotta myöhemmin kansankoti näyttää toisenlaiselta. Nyt yksityiset firmat ostelevat täällä kouluja ja terveysasemia. Ja tekevät veronmaksajien avittamina suuria voittoja.

Ruotsi on joka tapauksessa pärjännyt hyvin maailman myrskyissä. Pääkaupunki Tukholma on kukoistava keskus millä tahansa mittarilla katsottuna.

Luksus-BMW
Pauli Lahti / Yle

Nousukasmaisuutta ei yleensä liitetä ruotsalaisuuteen. Siksipä silmääni pisti rehvakkaasti parkkeerattu englantilainen urheiluauto Östermalmin torilla.

Ehkäpä kyse ei olekaan ruotsalaisesta pullistelusta? Rekisterinumerosta päätellen kyse saattaisikin olla vaikkapa suomalaissyntyisestä maahanmuuttajasta.

Pauli Lahti, Tukholma
Yle Uutiset