Hyppää sisältöön

Huolimaton toheltaja hyötyy eniten tuotevakuutuksesta – useimmiten takuu ja kotivakuutus riittävät

Kaupat markkinoivat etenkin kodinkoneiden ostajille tuotevakuutuksia, jotka korvaavat takuun ulkopuolelle jääviä vahinkoja. Suomessa on kuitenkin vahva kuluttajansuoja ja kotivakuutus auttaa laajemmissa vahingoissa.

Kuva: Jarkko Remahl / Yle

Kauppojen tuotevakuutusten hyöty ostajalle vaihtelee. Jos laitteen rikkoutuminen ei johdu käyttäjästä, kaupalla on useimmiten joka tapauksessa vastuu tuotteen korvaamisesta tai korjaamisesta ainakin jonkin aikaa. Myös kotivakuutus kattaa joitakin vahinkoja.

Tuotevakuutuksia tarjotaan nykyisin paljon etenkin kodintekniikalle.

– Se on ollut alan käytäntö reilut puolenkymmentä vuotta. Tuotevakuutus liittyy varsinkin sellaisiin teknisiin tuotteisiin, joita kotivakuutus ei korvaa, kertoo itäsuomalaisen tavarataloyhtiö Carlsonin toimitusjohtaja Kyösti Karhunen.

Carlsonilla osuus tuotteista, joihin myydään vakuutus, on kuitenkin pieni. Esimerkiksi Expert ja Gigantti taas kertovat asiakkaiden ottavan paljon tuotevakuutuksia, ja niitä myös markkinoidaan liikkeissä näyttävästi.

Laki suojaa vioilta

Itä-Suomen maistraatin kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoisella on nyrkkituntuma, että ihmiset yleisesti ottaen maksavat turhaan tuotevakuutuksista. Hän muistuttaa, että esimerkiksi kodinkoneissa myyjän vastuu saattaa ulottua hyvinkin pitkälle takuun päättymisen jälkeen – joskin vuosien kuluessa kuluttajan omavastuu nousee.

Suomessa on aika hyvä kuluttajansuojalaki.

Aulis Koivistoinen

– Jos vaikkapa pakastimen pitäisi kestää reilut neljä vuotta, kahden vuoden ajan kauppias korvaa korjaukset täysin ja sen jälkeen kuluttajan osuus kasvaa. Neljän vuoden kohdalla ostajan osuus on todennäköisesti yli puolet, Koivistoinen selittää.

Neuvoja arvelee, että kauppojen myymillä tuotevakuutuksilla on suurempi merkitys sellaisissa maissa, joissa kuluttajat ovat altavastaajan asemassa.

– Suomessa on aika hyvä kuluttajansuojalaki, joten täällä ylimääräinen vakuutus tuntuu joissain tilanteissa turhalta.

Kuluttajaoikeusneuvoja Koivistoinen ei silti tyrmää tuotevakuutuksia.

– Kyllä niistä saattaa olla jossain tilanteessa olla hyötä, se riippuu vakuutusten ehdoista.

Kotivakuutuksen täydentäjä?

Kotivakuutuksetkin kattavat joissain tapauksissa laitteiden rikkoutumisia. Kotivakuutuksissa omavastuu on kuitenkin yleensä korkeampi kuin tuotevakuutuksissa.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen toteaa, että esimerkiksi kalliimmassa puhelimessa omavastuu ylittyy kotivakuutuksessakin, mutta edullisemmassa mallissa kotivakuutuksesta ei ole enää vastaavaa hyötyä kuin kaupan tuotevakuutuksesta. Kotivakuutus taas on laajempi.

– Se kattaa muutakin kuin yksittäisen tuotteen rikkoutumisen, Rissanen muistuttaa.

Korvausjohtajan mielestä kuluttajan kannattaa punnita omaa riskinottokykyään eli sitä, onko hänellä varaa korvata ne vahingot, joista hän on ilman vakuutusta itse vastuussa. Rissanen sanookin, että tuotevakuutukset sopivat nimenomaan täydentämään kotivakuutusta.

Gigantin operatiivinen päällikkö Janne Henriksson muistuttaa, ettei tuotevakuutuksessa ole monien kotivakuutusten tapaan ikävähennystä. Vaikka esimerkiksi rikkoutuneen kännykkämallin hinta on vuosien saatossa laskenut, tuotevakuutuksen ottaja saa tilalle alkuperäisen arvon mukaisen laitteen.

Oma moka halutaan korvattavaksi

Max Backlund Kuopion Expertiltä kertoo, että tuotevakuutuksia otetaan varsinkin mukana pidettäville laitteille, kuten puhelimille. Backlundin mukaan kaupan vakuutuksen suurin etu on se, että se kattaa myös takuun ulkopuolelle jäävät vahingot eli esimerkiksi sen, jos puhelin putoaa omistajansa kädestä.

– On aika yksiselitteistä, että jos näyttö on puhelimesta rikki, on takuu päättynyt, Backlund sanoo.

Syy tuotevakuutusten suosioon saattaa piillä myös kuluttajien suhtautumisessa laitteisiin.

Nykyisin ei huolleta laitteita, aika harva esimerkiksi imuroi pölyjä tai pyyhkii puhtaaksi läppärinsä.

Max Backlund

– Yleisesti ottaen tuotteita käytetään varomattomammin. Olen kuullut muun muassa tapauksista, joissa on kävelty puhelin korvassa suihkuun. Sellaisesta syntynyttä vahinkoa ei korvata. Valtaosa asiakkaista on kuitenkin huolellisia ja käyttää maalaisjärkeä, painottaa Carlsonin toimitusjohtaja Kyösti Karhunen.

Expertin Backlundin mukaan huolimattomat käsittelytavat huomaa, kun laitteita tulee huoltoon.

– Ovat ne välillä aika hirveän näköisiä. Kyllä niitä pidettiin ennen paljon paremmin. Nykyisin ei huolleta laitteita, aika harva esimerkiksi imuroi pölyjä tai pyyhkii puhtaaksi läppärinsä.

Carlsonin toimitusjohtajan Kyösti Karhusen mukaan vakuutuksilla pyritään edistämään markkinointia ja myyntiä. Gigantin operatiivinen päällikkö Janne Henriksson näkee tuoteturvan tärkeänä lisänä palveluun.

– Kodinkone on iso hankinta ja näin voimme tarjota asiakkaalle kokonaisvaltaisen paketin, Henriksson toteaa.

Tablettitietokoneen Kuopion Expertiltä ostanut mies ei kuitenkaan kokenut tarpeelliseksi ottaa ostokselleen tuotevakuutusta.

– Toisaalta nämä laitteet maksavat 200 euroa, niin so what, tabletin uusi omistaja tokaisee.