Muistio: Mantila voitti Mokon ja Pentikäisen johtamistaidoilla ja -kokemuksella

Kalevan päätoimittajalla Markku Mantilalla katsottiin olevan paremmat johtamistaidot ja -kokemus kuin tehtävää niin ikään hakeneilla nykyisellä viestintäjohtajalla Kari Mokolla ja Helsingin Sanomien entistellä päätoimittajalla Mikael Pentikäisellä.

politiikka
Kalevan päätoimittaja Markku Mantila.
Kalevan päätoimittaja Markku Mantila.Yle

Valtioneuvoston viestintäjohtajaksi nimitetyn Kalevan päätoimittajan Markku Mantilan valintaa perustellaan erityisesti hänen johtamiskokemuksellaan ja -taidoillaan. Asiaa koskevan valtioneuvoston kansliassa tehdyn muistion mukaan kolme vahvinta hakijaa tehtävään olivat Mantila, valtioneuvoston nykyinen viestintäjohtaja Kari Mokko sekä Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Lopullinen valinta tehtiin Mantilan ja Pentikäisen välillä, koska heidän johtamistaitonsa ja -kokemuksensa katsottiin olevan pidempiaikaista ja vaativammissa tehtävissä hankittua kuin Mokolla. Lisäksi heidän viestintäalan osaamisensa määriteltiin monipuoliseksi ja syvälliseksi.

Mantilan ja Pentikäisen keskinäisessä vertailussa painotettiin sitä, että Mantila on toiminut muutoksessa ja henkilöstön muutosjohtamisessa lähempänä käytännön tasoa. Pentikäisen johtamiskokemuksen katsottiin keskittyneen osin "laajempien linjausten ja ylätason toimintaan".

Lisäksi mainittiin, että Mantilalla on hyvää kokemusta valtionhallinnosta. Hän työskenteli ulkoministeriön palveluksessa vuosina 1995-2002, muun muassa Soulin ja Madridin lähetystöissä lähetystösihteerinä.

Hallitus päätti Mantilan nimityksestä tänään. Hänen viisi vuotta kestävä tehtävänsä alkaa marraskuun alussa.