Nimiekspertti: Pidä kiinni kuntasi nimestä

Monet kunnat joutuvat pohtimaan uutta nimeä, kun kuntaliitokset tulevat ajankohtaisiksi. Isoimman kumppanin nimeä ei aina haluta valita yhdistyvän kunnan nimeksi, mutta sitäkin vaihtoehtoa olisi syytä harkita tarkkaan. Kotimaisten kielten keskus ohjeistaa, että tunnetusta nimestä ei kannata luopua.

Kotimaa
Porin vaakuna raatihuoneella
Antti Laakso / Yle

Suomen kielen lautakunta suosittelee, että kunnat säilyttäisivät tutun nimistön kuntaliitoksissa. Ensisijaisesti nimivalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tunnettavuuteen.

– Nimi ei ole vain kuntalaisten nimi, vaan sillä on myös valtakunnallista ja kansainvälistä merkitystä. Alueellista hahmotusta ei ole hyvä häiritä. Jos paikan tunnettuus katoaa, siinä menettää paljon, sanoo nimistönhuoltaja Sirkka Paikkala Kotimaisten kielten keskuksesta.

Luopumista on syytä harkita tarkkaan

Pääosin kuntaliitoksissa on päädytty valitsemaan vanhimman tai tunnetuimman kunnan nimi. Jos sopua ei löydy, Sirkka Pakkala neuvoo ottamaan historiasta käyttöön jonkun aluetta kokoavan nimen. Se ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta.

Pori käy parhaillaan neuvotteluja liitoksesta usean kunnan kanssa.

Esimerkiksi Ulvila on ollut Porin edeltäjä ja siinä mielessä sopisi tarkoitukseen, mutta on hyvä miettiä, kumpi tunnetaan nykyään Suomessa ja muualla paremmin. Porihan on tunnettu myös kansainvälisesti teollisuus- ja satamakaupunkina.

– Pitäisi harkita todella tarkkaan, että halutaanko siitä nimestä luopua, Pakkala toteaa.