1. yle.fi
  2. Uutiset

Savonlinnan lennoissa vielä päätöksiä ja järjestelyjä tehtävänä

Savonlinnan lentoliikenteen jatkaminen unkarilaisen Budapest Aircraft Servicen väreissä vaatii vielä järjestelyjä. Lentoyhtiön on luotava Suomeen organisaatio ja sovitettava Savonlinnan lentonsa kansainväliseen Amadeus -varausjärjestelmään. Maanantaina ratkeaa kelpaako ratkaisu myös Savonlinnan kaupunginhallitukselle.

Savonlinna
FlyBen ATR 72 laskussa aamu-usvassa.
Paavo Koponen / Yle

Savonlinnan lentoreitin kilpailun unkarilaisyhtiön hyväksi ratkaisi Liikenneministeriö. Hinta 15:n kuukauden kaudesta on 2,6 miljoonaa euroa.

– Kyllä valinta varmaan kaupunginhallitukselle kelpaa. Tietysti aina edullisin tarjous yleensä voittaa ja jos muut ehdot on hyväksyttäviä. Ensi vuoden osalta kaupungin arvioitu kustannus on noin miljoona euroa, eli kyllähän tämä meille tulee kalliiksi. Siihenkin nyt haetaan valtiolta vähän uutta linjausta, että voisiko siitä 50/50 -säännöstä poiketa, koska budjetissa kuitenkin rahaa on käytettävissä myös tämän vuoden osalta enemmän. Katsotaan nyt mitä saadaan aikaan, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen.

Viime vuosina Savonlinnan lentojen yhtenä ongelmana on ollut pitkäjännitteinen markkinointi. Operaattorit ovat vaihtuneet ja monesti liikenteessä on ollut katkoja. Se horjuttaa luottamusta lentoihin.

– Tämmöinen tilanne ei ole hyvä, että joudutaan palaamaan aika ajoin tähän kilpailutukseen, josta tulee näitä epävarmuustekijöitä, että onko vai eikö. Toivotaan, että jatkossa keinot pysyviin ratkaisuihin, Parkkinen toivoo.

Lentoliikenne vaatii monimutkaiset järjestelyt

Toistuva kilpailuttaminen on työlästä myös aiheuttaa työtä myös vaihtuville lentoyhtiöille.

– Tämä tarjouskilpailun päätös venyi aika myöhään. Ihan ensimmäisenä on lentoliikenteen aloittamiseen liittyvät asiat, eli tarvittavien lentoonlähtö- ja laskuaikojen varaaminen ja lennon numeroiden ja lippujen hinnoittelun syöttäminen kansainvälisiin varausjärjestelmiin, miehistön majoittaminen, lentokonehallin vuokraaminen Helsingistä, varaosavaraston siirto Unkarista. Maapalvelusopimusten, lentokenttien käyttösopimusten ja Finavian sopimusten tekemisessä vierähtää muutama päivä. On monta

Lue seuraavaksi