Islannin purkausten rikkidioksideja Oulangalla - Lapin pitoisuudet laskussa

Islannin tulivuorenpurkauksista kulkeutuvat rikkidioksidit ja savut saattavat haista nenään ja näkyä maisemassa, mutta niistä ei ole vaaraa.

sää
Islannin tulivuoren purkauksen aiheuttama rikkidioksidipilvi näkyy autereena Kainuun ja Koillismaan rajalla.
Tapio Räihä / Yle

Lapin Käsivarressa ja Muonion Sammaltunturilla sunnuntaina ja keskiviikkona havaitut savut ja kohonneet rikkidioksidipäästöt ovat laskussa.

Sen sijaan Kuusamossa Oulangan mittauspisteessä on torstaina ollut kohonneita rikkidioksidipitoisuuksia, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Oulangan mittauspisteellä on torstaina mitattu rikkidioksidia noin 170 mikrogrammaa kuutiometrissä. Terveyden suojelemiseksi annettu raja-arvo on 350 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Kohonneet rikkidioksidipitoisuudet liittyvät Islannin tulivuorenpurkauksiin.

Saanan savut hälventyneet

Keskiviikkona Liikenneviraston kelikamerassa näkyi savua Saana-tunturin kuvissa. Muoniossa Sammaltunturilla mitattu ilmanlaatu oli välttävä.

Keskiviikkona rikkidioksidipitoisuudet kohosivat noin 150 mikrogrammaan kuutiometriltä Sammaltunturin mittauspisteellä. Enimmillään Sammaltunturilla on mitattu 187 mikrogrammaa kuutiossa.

Tulivuorenpurkauksen aiheuttamat rikkidioksidipäästöt voivat haista pistävästi kananmunalle, mutta eivät vielä aiheuta vaaraa. Savut myös saattavat näkyä maisemassa, mutta hälvenevät omia aikojaan.