A2 Koulukiusaamis-chat: "Olin sisältä rikki, hajonnut"

Ajankohtainen kakkonen keräsi livechatissa yleisöltä ideoita tulevaan A2 Koulukiusaamis-iltaan. Vilkkaassa keskustelussa kritisoitiin KivaKoulu-hanketta, pohdittiin opettajien puuttumattomuutta ja haluttiin pääministeri Alexander Stubb studioon. Moni kertoi myös omasta kiusaamisestaan.

Kuva: YLE

– Minua on kiusattu noin neljä vuotta, ja joskus kouluun lähteminen on ollut tosi vaikeaa (nimimerkki SaJu).

– Olin koulukiusattu ujouteni takia. Parin viikon koulunkäynnin jälkeen huomasin mikä on homman nimi, kun ei otettu porukkaan mukaan. Kiusaaminen loppui, kun yläasteelle mennessä puolet oppilaista vaihtui. (Jani-75)

– Minua on kiusattu pahasti. Eskarista asti. Minua hakattiin. Olin aina se erikoinen tyttö, josta kukaan ei piitannut. (Rääkyjä).

– Olin sisältä rikki, hajonnut. Kyyneleet seurasivat toisiaan. (Leo)

Moni kiusattu kertoi tarinansa Ajankohtaisen kakkosen live-chatissa, johon osallistui yhteensä reilut 250 keskustelijaa. Kiusattuja tuettiin ja kannustettiin, mutta myös kiusaajille toivottiin apua ja ymmärrystä.

– Pitäisi keskittyä auttamaan kiusaajia eikä kiusattuja, koska kiusaajat ovat ongelma ja kiusatut vain kärsivät siitä!, kirjoittaa nimimerkki EVA_LINKO.

Moni on kiusaamisen hiljainen hyväksyjä

Usea keskustelija nosti esiin vaikeuden puuttua kiusaamiseen. Moni jää katsomaan kiusaamista sivusta.

– Kiusaaminen on vallankäyttöä ja siihen kuuluu pelko, kirjoittaa Nina.

– On vaikea mennä väliin, koska tulee pelko, että itseään ruvetaan kiusaamaan. Mutta silloinhan syyllistyy itsekin kiusaamiseen, koska on hiljainen hyväksyjä, pohtii Ida.

Myös opettajien puuttumattomuus kiusaamiseen toistui puheenvuoroissa. Opettajilta vaadittiin tiukempaa asennetta kiusaamisen nollatoleranssiin.

Nimimerkki Leena K:n mukaan opettajaksi valikoituu sellaisia, joita ei ole kiusattu – he eivät näe ilmiötä tai osaa siihen puuttua. Kirjoittajan mukaan myöskään opettajankoulutuksessa ei puututa ilmiöön.

Koululaiset kirjoittivat, että nuoret uskaltavat kertoa kiusaamisesta paremmin toisille samanikäisille nuorille kuin opettajille. Koulun tukioppilastoiminta nousi tästä esimerkiksi.

– Tukarien suunnittelemissa leikkitunneissa otetaan huomioon myös ujot ja syrjäänvetäytyvät oppilaat, kertoo Maki.

– Me viemme asiaa eteenpäin ja tuemme kiusattuja ja pidämme huolen ettei kukaan ole yksin, kirjoittaa puolestaan nimimerkki sylvää6.

Myös #Kutsumua-kampanjaa pidettiin onnistuneena, koska siinä nimenomaan nuoret käsittelevät itse kiusaamista.

KivaKoulu ei toimi

Keskustelussa nousi toistuvasti esiin kritiikki KivaKoulu-hanketta kohtaan, jolla pyritään vähentään ja ennaltaehkäisemään koulukiusaamista. Suurin osa keskustelijoista sanoi, että hanke ei ole vaikuttanut kiusaamisen vähentämiseen.

– KivaKoulu-tunnit eivät toimi, koska tunnit ovat tylsiä eikä mieleen jää mitään. Niiden pitäisi olla kiinnostavia ja mieleenpainuvia, kirjoittaa Sida.

– Mielestäni KivaKoulusta ei ole mitään muuta näkyvissä kuin opettajilla olevat liivit..., sanoo Pinja.

– Meillä on täällä Kalevalan koulussa pidetty yksi KivaKoulu-leiri johon osallistuivat tukioppilaat ja koulun maahanmuuttajat, ja se oli todella hieno kokemus. KivaKoulu-tunnit eivät tosin saa mitään aikaan. Oppilaita rakentamaan KivaKoulua!, ehdottaa janve.

Pääministeri Stubb ei mukaan keskusteluun

Helsingin Sanomien Nyt-liite kirjoitti aikoinaan, että pääministeri Alexander Stubb (kok.) on koulukiusaaja. Moni keskustelijoista tiesi Stubbin taustasta ja toivoi ministeriä studioon A2 Koulukiusaamisiltaan, joka järjestetään 7. lokakuuta. Toimitus on pyytänyt Stubbia lähetykseen, mutta osallistuminen ei onnistu ministerin matka-aikataulun vuoksi.

Nettikiusaamista pidettiin ilmiönä, johon on vaikea puuttua. Keskustelussa ehdotettiin, että studiossa voitaisiin tarttua aiheeseen ottamalla keskusteluun mukaan nuorten suosimia videobloggaajia.

Ajankohtaisen kakkosen toimitus tekee parhaansa keskustelijoiden toiveiden täyttämiseksi!