EU:n uudet Venäjä-pakotteet voimaan perjantaina – pakotelistalla jo yli sata ihmistä

Pakotteet kohdistuvat pankki-, puolustus- ja energiasektoreihin. EU muun muassa vaikeuttaa useiden venäläisyritysten pääomansaantia. 24 ihmistä lisätään EU:n pakotelistalle.

Ulkomaat
Herman Van Rompuy.
Herman Van Rompuy.John Thys / AFP / Lehtikuva

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy vahvistaa, että EU:n uudet Venäjän-vastaiset pakotteet astuvat voimaan perjantaina. Asiasta kertoivat aiemmin diplomaattilähteet.

Pakotepäätöksen mukaan EU kieltää viiden valtionomisteisen venäläispankin, kolmen puolustusyrityksen ja kolmen keskeisen energiayhtiön lainoittamisen.

Lisäksi kielletään palvelujen tarjoaminen Venäjän syvänmeren ja arktisen alueen öljynetsinnälle ja -tuotannolle sekä liuskeöljyprojekteille. Sen sijaan kaasualaan pakotteet eivät edelleenkään kohdistuisi.

EU myös laajentaa sellaisten tuotteiden vientikieltoa, joita voidaan käyttää sekä sotilas- että siviilitarkoituksiin.

Lisäksi 24 henkilöä lisätään niiden ihmisten listalle, joille EU on määrännyt matkustuskiellon ja joiden varat on määrätty jäädytettäviksi. Joukossa on itäukrainalaisen Donbassin alueen ja Krimin hallituksen edustajia sekä venäläisiä päätöksentekijöitä ja oligarkkeja, EU kertoo.

Tämä nostaa 119:een niiden henkilöiden määrän, joita vastaan EU on määrännyt pakotteita. Lisäksi 23 yrityksen tai yhteisön varoja on jäädytetty.

Pakotepäätöstä pohditaan uudestaan kuun lopussa

Van Rompuy toteaa tiedotteessaan, että pakotteita voidaan lykätä tai muuttaa tai ne voidaan kumota kokonaan tai osittain Ukrainan tilanteen kehittymisen perusteella.

EU aikoo kuun loppuun mennessä arvioida rauhansuunnitelman toteutumista.

Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien separatistien välinen tulitauko astui voimaan viime viikon perjantaina.