Irwin on edelleen kansan ääni – "Hän oli jotain sellaista mitä Paleface yrittää tänä päivänä"

Irwin nousee jälleen lavalle ja ajankohtaisempana kuin koskaan. Näin uskovat rakastetun kansantaitelijan uraa ja elämää näytelmäksi taivuttavat teatterintekijät.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Irwin kertoo urastaan ja el�m�st��n.Lähde: Elävä Arkisto

Rakastettu kansantaiteilija Irwin nousee jälleen yleisön eteen. Tällä kertaa Teatteri Imatran lavalle. Saku Santeri Heinonen on käsikirjoittanut ja ohjannut iskelmätähden elämästä kertovan näytelmän suosikkikappaleilla terästettynä. Irwin on ollut suomalaisen ihmisen symboli, joka löi itsensä likoon oman taiteenlajinsa puolesta. Hän antoi rahvaalle äänen.

– Irwin on jotain sellaista mitä Paleface tänä päivänä yrittää. Irwiniä ei voi ylittää. Se on kansan ääni edelleenkin, sanoo näytelmän käsikirjoittaja-ohjaa Saku Santeri Heinonen.

Käsikirjoituksen tarinaan sopivat laulut löytyivät runsaasta tuotannosta luontevasti.

Irwiniä ei voi ylittää. Se on kansan ääni edelleenkin.

Irwin-näytelmän käsikirjoittaja-ohjaa Saku Santeri Heinonen.

– Olen halunnut pitää ne osana kerrontaa ja sen mukaan valikoitui biisilista. Mutta kyllä ne kappaleet ovat ne Irwinin tunnetuimmat myös samalla. Rakastetuimmasta materiaalista löytyi se kerronta, kertoo Saku Santeri Heinonen.

Ei suoraviivainen elämänkerta

Heinonen lupaa, että Teatteri Imatran Irwin on erilainen kuin aikaisemman hänestä tehdyt elokuvat ja näytelmät. Suoraviivaista elämänkertaa ei ole tulossa.

– Luulen, että mennään enemmän sisäiseen maailmaan ja siihen luomisen maailmaan. Irtaudutaan realistisesta kerronnasta ja käytetään enemmän teatterillisia keinoja, kuvailee käsikirjoittaja-ohjaa Saku Santeri Heinonen.

Teatteri Imatran Irwin.
Näytelmässä kuullaan Irwinin rakastetuimmat kappaleetYle

Saku Santeri Heinosten käsikirjoittamana ja ohjaamana Imatralla on nähty aiemmin musiikkinäytelmät mm. Baddingista ja Juice Leskisestä. Ennakkolipunmyynnin perusteella uusikin tuotos kiinnostaa yleisöä. Siksi Heinonen ei jännitä sitä etteikö Irwiniä tultaisi katsomaan.

– Se jännittää miten ihmiset ottavat sen vastaan. Kuinka he pääsevät mukaan ajatuksiini ja kiinni siitä, mitä olen halunnut tällä sanoa. Tämä tarjoaa jotain uutta eikä toisinto entisistä, paljastaa Heinonen.

Irwin eli kuten lauloi

Näytelmän nimiroolissa nähdään Aki Honkatukia. Häntä hahmossa viehättää se, että Irwin oli kansantaiteilija ja kansanmies. Kansansuosion syyksi Honkatukia arvio sitä, että Irwin eli kuten lauloi ja häneen oli helppo samaistua. Irwin oli valtakunnan renttu ja esijuoppo.

– Se ei ollut millään tavalla tähtikaartissa. Se olisi yhtä hyvin voinut mennä keikalle Vuoksenvahtiin tai Finlandia-taloon, sanoo Aki Honkatukia.

Miten näyttelijä sitten on löytänyt itsestään Irwinin?

– Kyllä Honkatukiakin on joskus renttuillut, mutta myös hoitanut asiansa. Ikä on nyt sama kuin Irwinillä oli Rentunruusun ilmestyessä. Onneksi ei nyt niin rajulta kuitenkaan näytä, hymähtää Irwiniä näyttelevä Aki Honkatukia.

Irwin saa kantaesityksensä Teatteri Imatrassatällä viikolla. Kolmen kuukauden aikana näytöksiä on kaikkiaan 42.