Näkökulma: Muslimiyhteisön on korkea aika katsoa peiliin

Ei voi olla niin, että musliminuoria värvätään jatkuvasti sotimaan maailmalle, mutta yhteisö itse ei tiedä asiasta mitään, kirjoittaa toimittaja Wali Hashi.

Kotimaa
Wali Hashi

Ei ole sattumaa, että Al Somaaliksi itseään kutsuva nuori mies lähtee Irakiin taistelemaan, koska "Allah antoi hänelle tehtävän".

Ei ole sattumaa, että vuonna 2003 Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi samoin – hänen mukaansa Irakin sota oli Jumalan antama tehtävä.

Jumalaisen tehtävän seurauksena Yhdysvallat tuhosivat Irakin infrastruktuurin ja sadattuhannet ihmiset tapettiin Yhdysvaltojen aloittamassa hyökkäyssodassa.

Al-Qaidan pahin vihollinen ei tuolloin ollut George Bush, vaan Saddam Hussein.

Ei ole sattumaa, että muslimimaailman tunnetuimmat diktaattorit on tapettu länsimaalaisten toimesta. Niin kävi Saddam Husseinille, joka oli al-Qaidan pahin vihollinen, ja niin kävi Muammar Gaddafille, joka oli ISIS:n pahin vihollinen.

Ei ole sattumaa, että tälläkin hetkellä Lähi-idässä muslimit tappavat toisiaan. Länsimaalaisten miehitysten jälkeen voimaa on aina saanut jokin islamistinen ääriliike, joka terrorisoi muita muslimeja. Kun esimerkiksi amerikkalaisten tukema Etiopia miehitti Somalian vuonna 2006, al-Shabaab vahvistui.

Ei ole sattumaa, että länsimaalaisten arvojen ja demokratia-ajattelun vieminen rakiin on synnyttänyt vastareaktion. Lyhyessä ajassa Irakiin on noussut ISIS:n uskonnollinen kalifaatti, joka suorittaa massamurhaa muslimisiviilejä ja -sotilaita kohtaan.

ISIS on myös vallannut öljykenttiä, kaupunkeja ja viimeisimpänä Mosulin jättipadon aivan länsimaalaisten silmien edessä.

Suomessa mediassaon viime aikoina puhuttu espoolaisesta muslimimiehestä, joka on liittynyt ISIS:iin. Järjestö on entinen Irakin al-Qaida, joka on nyt onnistunut houkuttelemaan jihadisteja Irakiin ympäri maailmaa, myös Suomesta.

Juuri muslimiyhteisön pitäisi selvittää, kuka nuoriamme värvää, miten sitä tehdään ja missä se tapahtuu.

Muutama vuosi sitten tein Somaleiden pohjolan painajainen -ohjelmaa. Selvitin Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa äärijärjestöjen värväystoiminnan taustoja.

Kaikkia tapauksia yhdisti yksi tekijä: nuorten muslimien syrjäytyminen. Osa nuorista on pudonnut kahden kulttuurin väliin. He eivät selviä yhteiskunnan odotuksista eikä kaikilla ole edes tukiverkkoa kasvattamassa.

Näille nuorille kehittyy identiteettikriisi, minkä takia heitä on helppo houkutella mukaan terroristiryhmiin, kuten ISIS:iin ja al-Shabaabin. Syrjäytyminen ei kuitenkaan yksin selitä sitä, että Espoossa syntynyt ja rauhassa elävä nuori mies tarttuu aseisiin.

Hän ei ole ainoa. Kymmeniä suomalaisia muslimeja on lähtenyt sotimaan Syyriaan, Irakiin ja Somaliaan.

*Mikä mättää? *Totta on se, että nämä nuoret tarvitsevat viranomaisten apua. Totuus on myös se, että nuo viranomaiset tarvitsevat myös meidän, muslimiyhteisön, apua.

Suomessa puhutaan väliinputoavista nuorista, syrjäytymisvaarassa olevista nuorista, jotka kuuluvat valtaväestöön.

Entä, jos nuori kuulisi koko ikänsä "olet erilainen" ja "et kuulu tänne"? Kuinka helposti tällainen nuori radikalisoituu?

Muutamassa vuodessa Suomesta on lähtenyt kymmeniä jihadisteja Irakiin, Syyriaan ja Somaliaan. Meidän on muslimiyhteisössä korkea aika katsoa peiliin.

Ei voi olla niin, että nuoria värvätään jatkuvasti, mutta me emme tiedä asiasta mitään. Oman huoneen siivoaminen on paras tapa nuorten radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseksi.

Juuri muslimiyhteisön pitäisi selvittää, kuka nuoriamme värvää, miten sitä tehdään ja missä se tapahtuu. Varsinkin uskonnollisten johtajiemme, imaamien, pitäisi huolehtia nuoristamme paremmin.

Islam ei hyväksy toisen vahingoittamista. On korkea aika, että rakennamme tästä yhteiskunnasta sellaisen, että nuoret eivät katoa turhaan sotaan.

Wali Hashi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja

Hashi on A-studion vieraana perjantaina 12.9. klo 21 TV1:ssä