Stand up elättää jo kymmeniä suomalaiskoomikoita – "Keikkoja niin paljon kuin ehtii tehdä"

Stand up -komiikka on ammattimaistunut Suomessa kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä stand upilla elantonsa hankkii kolmisenkymmentä huumorin ammattilaista.

kulttuuri
Sami Hedberg.
Stand up -komiikka on ammattimaistunut Suomessa kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä stand upilla elantonsa hankkii kolmisenkymmentä huumorin ammattilaista.

Suomen eturivin stand up -koomikot esiintyvät tällä viikolla Helsinki Comedy Festivalilla. Kuudetta kertaa järjestettävässä tapahtumassa on yli 20 showta, joissa esiintyy lähes 40 suomalaiskoomikkoa.

Stand upille on tällä hetkellä Suomessa kysyntää. Eri puolilla maata järjestettävillä festivaaleilla ja klubeilla katsomot ovat usein täynnä.

Suomen ykkösrivin viihdyttäjiin kuuluvat Sami Hedbergin stand up -showt vetävät vuosittain jopa 100 000 katsojaa.

– Me ollaan Pohjoismaiden suurin tekijä stand upissa tällä hetkellä. Suomessa ihmiset ovat ottaneet tämän omaksi teatteri- ja taiteenmuodoksi, sanoo Helsinki Comedy Festivalin toiminnanjohtajana toimiva Hedberg.

Keikkaa riittää ulkomaita myöten

Tämän päivän huippukoomikot aloittelivat uraansa vuosituhannen alussa. Nyt stand upia tekee ammatikseen noin kolmekymmentä koomikkoa. Näyttelijä Heli Sutelalle stand up tuo tienesteistä jopa puolet.

– Voisi sanoa, että keikkaa riittää niin paljon kuin ehtii tekemään. Hyviä klubeja on ja yleisöä riittää, Sutela sanoo.

Moni suomalainen stand up -koomikko uskaltautuu myös ulkomaille. Kymmenen vuotta stand upia tehnyt Jussi Simola on käynyt keikoilla esimerkiksi Lontoossa ja Tallinnassa.

Heli Sutela.
Heli Sutela.Yle

– Nehän on tietenkin mielenkiintoisia kokemuksia, kun vaihdetaan suomen kieli englantiin. Onhan se aina kiva käydä kokeilemassa siipiään.

Tabuja löytyy edelleen

Espoolainen Ville Raassina ja helsinkiläinen Maria Kollmann olivat keskiviikkona tulleet katsomaan stand upia Helsingin Apolloon. He kertovat käyvänsä stand up -esityksissä pari kertaa vuodessa.

Myös he ovat huomanneet, että suomalaiset esiintyjät ovat ammattimaistuneet.

– Englannissa asuessani tutustuin stand upiin ja nyt kun katsoo Suomessa, niin onhan tää parissa kolmessa vuodessa kehittynyt ihan älyttömästi ja suorastaan räjähtänyt käsiin, sanoo Ville Raassina.

Raassinan mielestä Suomessa esimerkiksi poliitikkoja kohdellaan vielä hyvin hienovaraisesti verrattuna Britanniaan.

– Suomessa poliitikot pääsevät todella helpolla. Siellä annetaan kuulua suoraan kaikki. Täällä ollaan kohteliaampia kuin siellä. Ehkä siellä ihmiset ovat tottuneempia, että jos ole julkisuuden henkilö, niin se kuuluu kuvaan. Onhan Suomeenkin tullut näitä rousteja, mutta on vielä astetta kevyempää.

Suomalaisessa stand upissa on myös vielä joitakin tabuja. Maria Kollmannin mielestä esimerkiksi rotukysymyksiä ei juuri käsitellä.

– Jotenkin tuntuu, että se on vielä varovainen juttu. Se ei ole poliittisesti korrektia ja suomalaiset ovat kilttiä kansaa.

Raassinaa ja Kollmannia naurattavat arkeen liittyvät tarinat ja kaksimielisyys.

– Mä olen niin yksinkertainen, että mua naurattaa ne perinteiset. Aina vyötärönaluset naurattaa, ei sille mitään voi, Maria Kollmann nauraa.