Freelancer on usein eläketurvan väliinputoaja

"700 ja 800 euron välillä", arvioi pian eläkkeelle jäävä freelance-graafikko Tiina Eräpuu tulevaa kuukausieläkettään.

A-studio
Tiina Eräpuu.

Uutta eläkeratkaisua väännetään parhaillaan, mutta neuvotteluiden huomio on kohdistunut palkansaajien eläkkeisiin: monet yksinyrittäjät, freelancerit ja muut epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevät pelkäävät putoavansa eläketurvan ulkopuolelle.

Yksi heistä on 63-vuotias graafikko Tiina Eräpuu. Hän on laittanut eläkepaperit vetämään, eikä ansio näytä eläkkeen turvin leveältä.

– Pieni kansaneläke plus vähäinen työeläke päälle, ja eläkkeeni voi olla takuueläkkeen verran, 700 ja 800 euron välillä. Sen tiedän, että alle tonnin eli vähän enemmän kuin työttömyyskorvaus, onhan se jo eteenpäin, Eräpuu muotoilee.

Helsinkiläisellä kuvittajalla Erika Kallasmaalla on vielä parikymmentä vuotta eläkeikään. Hänellä on ollut osakeyhtiö vuodesta 1997, ja sitä ennen hän on ollut palkkatöissä esimerkiksi suunnittelijana.

Työura koostuu opetustöistä sekä lavastajan, puvustajan ja kuvataiteilijan töistä. Eläkekertymää on koossa 415 euroa.

– Ei se kovin hienolta kuulosta, mutta silti semmonen perusluottamus on ollut että joku toimeentulo sieltä tulee kaikille, että on ylipäätään luottamus tähän järjestelmään, vaikka koenkin olevani väliinputoajaporukassa, Kallasmaa sanoo.

Yksinyrittäjien määrä kasvaa

Itsensä työllistäjien määrä on kasvanut 2000-luvulla, samalla kun työllistävien työnantajien määrä on hieman vähentynyt. Nyt heitä on työllisistä kuusi prosenttia.

Itsensä työllistäviä löytyy monilta eri aloilta rakennustyöntekijöistä tutkijoihin. Juuri freelancerien ja ammatinharjoittajien määrä on noussut suhteellisesti eniten. Työelämän ennustetaan kuitenkin muuttuvan entistä enemmän yksinyrittämisen suuntaan.

Tiina Eräpuu kummastelee, kuinka vähän väliinputoajaryhmästä siitä huolimatta puhutaan.

– Jopa ammattiyhdistysliikkeestä lähtien on vallalla käsitys, että on olemassa vain palkkatyöläiset ja yrittäjät, vaikka meitä väliinputoajia, jotka haalivat elannon monesta eri lähteestä, on vaikka kuinka paljon. Tämä eläkeuudistus ei liity meidän töihimme, Eräpuu kommentoi eläkekeskustelua.

Erika Kallasmaan mukaan freelancerit ovat joustavuutensa takia työnantajille erityisen hyödyllisiä.

– Mitä enemmän työttömät rupeaisivat työllistämään itseään, sen parempi. Olisi kiva, jos joku kiinnittäisi huomiota ja alkaisi ajaa tämän porukan asioita, meitä on paljon, Kallasmaa sanoo.

Politiikastakin on vaikea löytää pienyrittäjille puolestapuhujaa.

– Vaikka jotkut puolueet sanoo, että että he ajavat yrittäjän asemaa, niin ei monestikaan tunnu että tämmöisen todella pienen yrittäjän asiaa kukaan ajaisi, Kallasmaa jatkaa.

Yel-maksu sapettaa

Yrittäjän eläkevakuutus YEL on pakollinen noin 7430 euroa ylittävistä vuosituloista, mutta sitä niukempina vuosina moni jättää eläkemaksun maksamatta. Silloin ei eläkettä kartu. Näin teki myös Tiina Eräpuu.

– Kun lapset olivat pieniä, ei siinä tullut vapaaehtoinen eläkesäästäminen mieleen. Kyllä mieluummin on lapsia ruokkinut ja itsekin syönyt, ei se tuntunut mahdolliselta, Eräpuu perustelee.

YEL-maksu on yli viidenneksen yrittäjätulosta eli 7430 euron tuloilla karkeasti arvioiden 1700 euroa. Pakollisen eläkemaksun vuosituloraja on Eräpuun mukaan liian matala.

– Tämä YEL-raja on epäkohta. Jos ansaitsee vuodessa yli sen 7400 euroa, on pakotettu ottamaan yrittäjän eläkevakuutus. Se 22,3 prosenttia on 1700 euroa, kuka sillä elää? Varsinkin kun koko työn perusta on sisältölähtöinen, eikä se että pyritään ansaitsemaan mahdollisimman paljon.

Eräpuun eläkettä uudistukset eivät ehdi muuttaa. Työntekoa hän ei kuitenkaan aio lopettaa. Hän arvostaa työssään sen itsenäisyyttä ja vapautta.

– Eihän sitä muuten pysy vireessä ellei tee jotain. Olen tehnyt perusvalinnan freelanceriudesta jo, nuorena ja se on sopinut minulle, vaikkei koskaan tiedä milloin seuraava työ tulee.

A-studio: Talk 11.9. Eläkkeet alas, eläkeikä ylös? TV1 klo 21:05. Studiovieraina Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja toimittaja-käsikirjoittaja Jari Hanska.