Myös Yhdysvallat määrää Venäjälle uusia pakotteita

Aiemmin uusista pakotteista ilmoitti EU. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan maa ei ole vielä nähnyt vakuuttavia todisteita siitä, että Venäjä olisi lopettanut pyrkimykset horjuttaa vakautta Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obama. Kuva: Oliver Hoslet / EPA

Presidentti Barack Obama on ilmoittanut myös Yhdysvaltojen määrävän Venäjälle uusia pakotteita Ukrainan konfliktin vuoksi.

Yhdysvallat kertoo yksityiskohdista perjantaina, mutta pakotteet koskevat puolustus-, rahoitus- ja energiasektoreita.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvallat aikoisi määrätä  pakotteita Venäjän suurinta pankkia Sberbankia vastaan ja rajoittaa lisää muiden venäläispankkien pääsyä Yhdysvaltain pääomamarkkinoille. Heinäkuussa maa määräsi jo pakotteita viidelle viittä venäläispankille.

Yhdysvallat on koordinoinut pakotepäätöksen EU:n kanssa. EU ilmoitti aiemmin torstaina, että sen uudet Venäjän vastaiset pakotteet astuvat voimaan perjantaina.

Obaman mukaan Yhdysvallat seuraa tarkasti Ukrainan tulitaukosopimuksen toimeenpanoa, mutta ei ole vielä nähnyt vakuuttavia todisteita siitä, että Venäjä olisi lopettanut pyrkimykset horjuttaa vakautta Ukrainassa.

Jos Venäjä noudattaa täysin sitoumuksiaan, pakotteita vähennetään. Jos Venäjä sen sijaan jatkaa aggressiivista toimintaansa ja kansainvälisen lain rikkomista, kustannukset nousevat, Obama sanoo.