1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulkomaanmatkoja varataan nyt lyhyellä varoitusajalla – teemareissut toivat matkatoimistoille uutta säpinää

Ukraina, Gaza, Syyria, ebola, tuhkapilvivaara... Matkatoimistoissa on huomattu, että ihmiset eivät varaa enää matkaansa kovin aikaisin.

Kotimaan uutiset
Kuopio-Antalya-lento syyslomaviikon maanantaina on nettivaraamon mukaan loppuunmyyty.
Riikka Nurmi / Yle

Suomalaiset ostavat ulkomaanmatkoja varovaisesti nyt, kun Euroopan laitamilla on kolmekin kriisiytynyttä aluetta samaan aikaan. Matkoja varataan myös selvästi lyhyemmällä varoitusajalla kuin yleensä.

– Mitä tutummasta kohteesta on kyse, sen paremmin nähdään levottomuutta herättävien uutisten taakse, Suomen Matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti arvioi.

Joskus kyseessä voi olla teatraalisiakin tilanteita, jotka eivät kuvasta lainkaan koko kaupungin tilannetta

Kirsi-Marja Salonen

– Sosiaalinen media auttaa saamaan kuvan tilanteesta kriisipesäkkeen tuntumassa. Ihmiset laittavat matkoiltaan paljon twiittejä ja kuvia ja kertovat, minkälaista paikan päällä on.

Monta kertaa läheisillä koto-Suomessa on uutisvirran perusteella suurempi hätä kuin mihin ehkä olisi syytäkään.

– Esimerkiksi Kuala Lumpurissa oli jokunen vuosi sitten pääaukiolla kahakoita, joista kerrottiin Suomenkin uutisissa. Saman aukion varrella olevissa hotelleissa oli suomalaisturisteja, heidän perheensä soittelivat sinne ja kehottivat ottamaan yhteyttä ulkoministeriöön. Siellä taas suomalaisturistit olivat juuri tulleet iltapalalta eivätka olleet nähneet kadulla mitään ihmeellistä. Joskus kyseessä voi olla teatraalisiakin tilanteita, jotka eivät kuvasta lainkaan koko kaupungin tilannetta, valottaa liiton puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen.

– Sama oli nähtävissä Egyptin ja Thaimaan levottomuuksissa. Lomakohteissa elämä jatkui ihan normaalisti, uima-altailla nautiskeltiin rauhassa lomasta, ja samaan aikaan omaiset soittelivat ja kyselivät, miten pärjäätte siellä pyssymiesten kanssa, muistelee Heli Mäki-Fränti.

Matkavaraukset tehdään nyt erityisen myöhään

Ihmiset tekevät nykyään matkavarauksia yllättävän lyhyellä aikajänteellä. Maailmanpoliittinen epävarmuus näkyy siinäkin, että katsotaan, minne esimerkiksi ensi viikonloppuna on turvallista mennä. Tilanne on sama sekä yksityisten, ryhmämatkojen että yritysten varauksissa.

– Yritys saattaa ottaa nykyään yhteyttä, että he haluavat kolmen viikon päästä viedä työntekijöitään pikku breikille ulkomaille. Kysytään esimerkiksi, mitä järjestyisi kolmen viikon päästä Roomasta? Teatteria, jalkapalloa, skootterikiertoajelua? Saisitko jo huomiseksi jonkun ehdotuksen?, naurahtaa Kirsi-Marja Salonen.

Teatteria, jalkapalloa, skootterikiertoajelua? Saisitko jo huomiseksi jonkun ehdotuksen?

Kirsi-Marja Salonen

Oli aika, jolloin matkakohteet valittiin kohteen itsensä takia. Nykyään valintaa määrittääkin aktiviteettien mahdollisuus.

– Matkalle lähdetään katsomaan jalkapalloa tai konserttia. Tai sitten harrastamaan ruoka-, viini- tai taidematkailua. Tämä on tuonut myös matkatoimistoille uusia mahdollisuuksia rakentaa erityyppisiä matkoja eri teemojen ympärille. Myös hotellit ovat alkaneet ymmärtää, että hotellialueellakin pitää olla tekemistä asiakkaille, kertoo Heli Mäki-Fränti.

– Ihmiset haluavat kuulua johonkin ryhmään. Järjestin esimerkiksi faniryhmän koirien agilityn MM-kisoihin. He halusivat matkustaa yhdessä ja kannustaa koiria esteradalla.

Varsinkin urheilumatkojen suosio on selvästi nousussa. Vastikään nähtiin joukkojen lähtö kannustamaan lentopallon Susijengiä Bilbaoon.

– Mikä tahansa hauska syy voi saada ihmiset maailmalle. Vaikkapa sitten hakemaan maailman parasta osteriravintolaa, yllättää Matkatoimistoalan liiton puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen.

Lue seuraavaksi