Syntyvyys laskussa – Kouluihin toivotaan hedelmällisyysneuvontaa

THL:n tutkijan mukaan hedelmällisyysneuvonnalla voitaisiin puuttua osaltaan syntyvyyden laskuun. Syntyvyys laskee Suomessa nyt jo neljättä vuotta.

Kotimaa
Reija Klemetti ja Minna Oulasmaa
Suomalaisten lastenhankintaa tutkinut Reija Klemetti THL:stä ja Väestöliiton pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa tietävät, kuinka harkittuina lapsina suomalaiset syntyvät, ja miksi meitä syntyy koko ajan vähemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkijan Reija Klemetin mukaan hedelmällisyyden laskemisesta pitäisi kertoa jo koululaisille.

– Koululaisille pitäisi kertoa miten hedelmällisyys alenee iän myötä ja mitä riskejä siihen liittyy. Ja miten hedelmällisyyttä pidetään yllä hyvillä elämäntavoilla, TV1:n aamu-tv:ssä vieraillut Klemetti sanoo.

– Lapsille on myös hyvä sanoa, että lapsia ei niin vain hankita, vaan lapsia saadaan. Lapset ovat meille lahjoja, Reija Klemetti sanoo.

"Parisuhdeoppia lisäksi"

Väestöliiton pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa pitää Klemetin ehdotusta hyvänä. Oulasmaa lisäisi koululaisten opetukseen myös parisuhdeoppia.

– Nuorille olisi hyvä opettaa miten oikeanlainen kumppani löytyy, Oulasmaa sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan syntyvyys laskee Suomessa nyt jo neljättä vuotta. Yleensä syntyvyys on noussut vaikean laman aikana, mutta nykyisen laman aikana näin ei ole käynyt. Tutkijat eivät tiedä ilmiölle selitystä.

– Olemme miettineet, onko pitkittynyt epävarmuus yksi tekijä. Tai toisaalta yksilöllisyyden ja itsen hoitamisen korostuminen ajassamme, Klemetti sanoo.

Raskaaksi tuleminen vaikeutuu iän myötä. Naisen hedelmällisyys alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen ja selvästi 35 jälkeen. Uudet tutkimukset osoittavat, että myös miesten hedelmällisyys vähenee yli 40 ikävuoden jälkeen.

Hedelmällisyyshoitojen onnistuminenkin vähenee iän myötä. THL julkaisee tänään Lapsiperheiden hyvinvointi 2014 -kirjan.