Kuvauskopteria käyttävä yrittäjä: "Toivottavasti ei mennä siihen, että saisi lennättää vain suolla kahden metrin korkeudessa"

Pirkanmaalainen kuvausalan yrittäjä pelkää, että pienoishelikoptereiden käytön sääntelystä tehdään liian tiukkaa.

liikenne
Juha Anttila valmistelee kuvauskopteria lennolle.
Petri Aaltonen / Yle

Parkanolainen yrittäjä Juha Anttila käyttää pienoishelikopteria työssään. Hänen käytössään oleva kopteri ottaa yhteyden sateliitteihin ja liikkuu neljän propellin avulla. Koneen liikkeitä ohjataan kauko-ohjaimella ja näytöllä.

Anttila sanoo, että kokeneella ohjaajalla laite pysyy hallinnassa, mutta aloittelijan kone saattaa hävitä taivaan tuuliin.

– YouTubesta löytyy katoamistapauksia, osalla kone on lähtenyt ylöspäin, osalla sivusuuntaan. Jos jotain sattuu ja signaali katkeaa, niin silloin pitäsi pystyä ohjaamaan pelkällä tikulla ja se on taitolaji.

Kopterin ammattikäyttäjä toivoo määräyksiin kohtuutta, vaikka pitääkin jonkinlaista sääntelyä hyvänä.

Toivottavasti ei vedetä nollasta sataan

Juha Anttila

– Hyvä että jotain sääntöjä tulee, mutta joku tolkku saa olla. Toivottavasti ei vedetä nollasta sataan; ensin ei ole mitään sääntöjä ja sitten saisi vaan suolla kahden metrin korkeudella lennättää. Pienet ohjeistukset on kyllä paikallaan.

Kauko-ohjattavien pienoishelikopterien lennätyksiin on tulossa tiukennettuja säännöksiävielä tänä syksynä. Syynä on pienoishelikopterien käytön lisääntyminen sekä huvi- että ammattikäytössä, esimerkiksi videokuvauksessa.