1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Suomen kallein elokuva Big Game panosti tähtinäyttelijään ja ruosteisiin pakastimiin

Toimintaseikkailu Big Game saapuu Suomen teattereihin ensi vuonna, mutta on jo herättänyt maailmalla runsaasti mielenkiintoa Toronton elokuvafestivaalin maailman ensi-illan jälkeen. Samuel L. Jacksonin tähdittämä elokuva pokkasi kiittäviä arviota ja ison levityssopimuksen Pohjois-Amerikkaan. Ohjaaja Jalmari Helander ja päätuottaja Petri Jokiranta vierailivat Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä.

elokuvat
Onni Tommila ja Samuel L. Jackson.
Tähtihetkessä ohjaaja Jalmari Helander ja tuottaja Petri Jokiranta puhuivat Big Game -elokuvansa herättämästä kiinnostuksesta ulkomailla.

Helanderin ja Jokirannan ensimmäinen yhteinen elokuva, seikkailua ja kauhua yhdistävä joulupukki-aiheinen Rare Exports herätti mielenkiintoa ulkomaillakin jo vuonna 2010. Samalla humoristisen toimintaseikkailun linjalla jatkavassa Big Game -elokuvassa Yhdysvaltojen presidentin kone putoaa Suomeen ja suomalaispoika auttaa presidenttiä pakenemaan terroristijoukolta.

Presidenttinä nähdään kansainvälinen näyttelijätähti Samuel L. Jackson ja suomalaispojan roolia esittää Rare Exports -elokuvan tutuksi tekemä Onni Tommila. Helander uskoo, että elokuva myytiin paitsi Jacksonille, myös elokuvan yleisölle erityisen onnistuneella idealla.

– Perusidea on se, että yhdellä lauseella saa kenet tahansa kiinnostumaan projektista. Että hei, haluan tietää mitä tapahtuu kun Air Force One tippuu Suomeen ja pikkupoika ryhtyy auttamaan presidenttiä. Se on ensimmäinen ja tärkein asia.

Elokuvalle oli tarjolla lukuisia levityssopimuksia, tekijät päätyivät valitsemaan tunnetun ranskalaisohjaajan Luc Bessonin levitysyhtiön. Fifth Element -scifi-klassikon ja tuoreen Lucyn ohjaaja oli kiinnostunut jo kymmenen vuotta sitten Helanderin lyhytelokuvista. Jokiranta sanoo, että historialla oli vaikutusta levitysyhtiön valintaan.

– Tämä on ollut pitkäjänteistä työtä, olemme Rare Exports -elokuvasta alkaen Jalmarin kanssa rakentaneet nykyhetkeen, tätä mihin nyt ollaan päädytty. Meillä on elokuva, jolla on mahdollisuus levitä laajasti Pohjois-Amerikassa. Nämä ovat aina isoja riskejä levittäjillekin. Silloin on tärkeätä, että ohjaajakin on kiinnostava ja Jalmarillakin on historia Rare Exports -elokuvasta asti. Jos miettii niin Jalmarin ja Luc Bessonin tekemisissä on samankaltaisuuksia. Kyllä nämä asiat vaikuttavat taustalla.

Suomen ensi-ilta nousee ulkomaiden edelle

Vaikka maailman ensi-ilta sujui odotukset ylittäen, on suurin haaste vielä edessä, uskoo Helander.

– Kyllä minä odotan Suomen ensi-iltaa kaikkein eniten. Elokuvassa on kuitenkin paljon asioita, joita ulkomailla ei edes tajuta. Oli se kyllä komeata nähdä elokuva ison yleisön kanssa ja huomata, että muutkin tykkäsivät asioista, joita olen itse pitänyt tärkeinä ja joista olen toivonut, että muutkin tykkäisivät.

Tähän mennessä Suomen kalleimman elokuvan 8,5 miljoonan euron tuotantobudjetista suurin osa meni tuotantoarvon kehittämiseen: tunnettuihin näyttelijöihin, kuvauksiin Alpeilla ja visuaaliseen näyttävyyteen. Rahalla sai myös monta pakastinta, sanoo Helander viitatessaan kohtaukseen, jossa Samuel L. Jackson ja Onni Tommila viilettävät vuorta alas pakastimen sisällä.

– Rahalla saa ruosteisen pakastimen, itse asiassa niitä pakastimia oli noin 20 kappaletta eri tarkoituksiin, nauraa Helander.

Lue seuraavaksi