Ohjaaja Antti Jokinen ei syyllistynyt törkeään petokseen

Lapin käräjäoikeus on hylännyt syytteet elokuvaohjaaja Antti Jokista vastaan. Syyttäjä vaati Jokiselle kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistusta rovaniemeläisyrityksen harhauttamisesta.

kulttuuri
Antti Jokinen
Antti JokinenYle

Lapin käräjäoikeus on hylännyt Antti Jokista vastaan nostetun syytteen törkeästä petoksesta. Käräjäoikeus hylkäsi myös kaikki vaatimukset ja kumosi vakuustakavarikon.

Valtio on velvoitettu korvaamaan Jokisen oikeudenkäyntikulut, reilut 46 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan Jokinen ei ole luvannut, että Nicolas North -elokuva kuvataan Rovaniemellä. Jokinen on kyllä ilmoittanut, että elokuvan tuotantokeskus on Rovaniemi, mutta elokuvaa voidaan kuvata ympäri Lappia.

Käräjäoikeuden käsityksen mukaan Jokinen ei myöskään ole luvannut, että ravintola- ja ruokailupalvelut hankittaisiin Sava Group Oy:ltä. Tuomion mukaan Jokinen ei ole tahallaan antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja, joiden perusteella Sava Group Oy olisi sitoutunut osakassopimukseen ja täten aiheuttanut 600 000 euron vahingot yhtiölle.

Syyttäjän mukaan Jokinen harhautti rovaniemeläistä yritystä

Syyttäjä vaati Jokiselle kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistusta rovaniemeläisyrityksen harhauttamisesta. Antti Jokinen itse kiisti rikoksen.

Rovaniemeläinen Sava-Group, johon Hotel Santa Claus kuuluu, oli maksanut Jokisen tuotantoyhtiölle vuonna 2008 osakepääomamaksuna 600 000 euroa osallisuudesta Nicholas North -fantasiaelokuvaan. Elokuva oli tuolloin tarkoitus kuvata Rovaniemellä ja tuotannon majoitus ja ruokailut olisi sopimuksen mukaan otettu Sava-Groupilta.

Syyttäjän mukaan Jokinen kävi samaan aikaan neuvotteluita elokuvan kuvaamisesta Kittilän Levillä. Yhtiö hankki Metsähallitukselta Levillä maa-alan, johon elokuvakylä rakennettiin.

Elokuvaa piti tähdittää näyttelijä Julianne Moore. Sittemmin hanke kaatui.