Halpa-Hallin toimitusjohtaja: Tom of Finland -kohussa kohtuuttomia piirteitä

Halpa-Halli-ketjun toimitusjohtaja Janne Ylinen purkaa Facebook-päivityksessään tunteita, jotka viime päivien myllytys on nostanut pintaan. Kristillisiin arvoihin nojaava kauppaketju ei ottanut myyntiin Tom of Finland -postimerkkejä, mikä johti "uskomattomaan media- ja palautesirkukseen". Ylinen on pettynyt, surullinen ja turhautunut leimoista, jotka päätös on saanut aikaan.

Kotimaa
Kuvassa on Halpa Hallin julkisivu
Heini Holopainen / Yle

Toimitusjohtaja Janne Ylinen kommentoi kohua julkisessa Facebook-päivityksessään, jonka jakoi myös Twitterissä. Muuten hän haluaa rauhoittaa tilanteen, joka näkyy muun muassa ennenkokemattomana palautevyörynä.

Palautetta on tullut suoraan sähköpostiin ja yhtiön verkkopalveluun. Lisäksi yritystä on lähestytty kirjeillä ja korteilla, joista monet on varustettu kauppaketjun valikoimistaan epäämillä Tom of Finland -postimerkeillä. Kaikkiin asiallisesti kriittisiin viesteihin pyritään vastaamaan, jos lähettäjän tiedot ovat mukana. Pelkästään tällaisia viestejä on Ylisen mukaan satoja.

Ylinen kuvaa kirjoituksessaan olevansa turhautunut, pettynyt, surullinen ja hämmentynyt. Viime päivien pyöritys on hänen mukaansa saanut kohtuuttomia piirteitä. Ylinen kokee tulleensa leimatuksi epäreilusti toisia kategorisoivaksi ihmiseksi. Halpa-Hallia taas on syytetty jopa rasismista. Ylinen ei tunnista kuvauksia:

– Meikäläisestä kun ei saa millään ahdasmielistä ihmistä tai Halpa-Hallista kauppaa, joka syrjii ihmisiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Ylinen kaipaa taustojen selvittämistä

Halpa-Hallin toimitusjohtaja Janne Ylinen kirjoittaa pitävänsä tärkeänä sananvapautta. Hän kaipaa silti vastuuta sanomisista ja sitä, että esimerkiksi mediassa selvitettäisiin, mistä valikoimapäätöksessä todella on kysymys.

Ylinen muistuttaa, että Halpa-Halli ei myy tupakkaa, olutta, aikuisviihdelehtiä tai muita tuotteita, jotka eivät edusta ketjun arvoja. Päätös Tom of Finland -postimerkkien kohtalosta tehtiiin samoihin periaatteisiin nojaten. Eroottiset postimerkit eivät ole liikkeen linjan mukaisia.

Olisiko syntynyt samanlainen kohu, jos Itella olisi julkaissut postimerkkejä vähäpukeisista naisista ja emme olisi ottaneet niitä valikoimiin?

Toimitusjohtaja Janne Ylinen, Halpa-Halli

– Olisiko syntynyt samanlainen kohu, jos Itella olisi julkaissut postimerkkejä vähäpukeisista naisista ja emme olisi ottaneet niitä valikoimiin? Ylinen kirjoittaa pohtineensa. Hän myös vahvistaa, että kyseinen eroottinen naispostimerkki ei sekään pääsisi myyntiin.

Halpa-Hallin valikoimalinjaus lähtee Ylisen mukaan perheiden näkökulmasta, ja linjausta yritys aikoo noudattaa jatkossakin. Toimitusjohtaja muistuttaa, että kauppiaalla on oikeus päättää myyntiin tulevat tuotteet, kunhan hän toimii kauppaa koskevien säädösten mukaan.

Syytöksiä siitä, että päätös kertoisi liikkeen syrjivän tai väheksyvän seksuaalisia vähemmistöjä, Ylinen pitää "kertakaikkisen väärinä ja kohtuuttomina".

Henkilökohtaisesti hän pitää väitteitä loukkaavina myös siksi, että hänellä on seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ystäviä eikä hän ole koskaan arvioinut ystävyyttään tuon asian kautta.

– En tosiaankaan tunnista itseäni ihmiseksi, jollaiseksi minut halutaan nyt leimata.

Osassa palautteesta esiinnoussut vihamielisyys on toimitusjohtajan mielestä hämmentävää. Suurin osa tulleesta palautteesta on Ylisen mukaan silti kannustavaa ja positiivista.