1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Saame

Joikusinfonia väritti klassisen musiikin festivaalia Levillä

Ainutlaatuinen joikusinfonia kuultiin Kittilän Levillä torstaina. Kaunis matka -niminen joikusinfonia kytkeytyy Levillä pidettävään klassisen musiikin tapahtumaan, Neljän tuulen festivaaliin. Tänä vuonna festareilla etno-musiikki värittää muutenkin klassista musiikkitarjontaa.

Joikusinfonia on hieno teos, sanoo Neljän tuulen festivaalin tuottaja Arto Talme (vas.). Lausunto tietysti tyydyttää joikumestareita Ante Aikiota ja Niiles-Jouni Aikiota sekä sinfonian säveltänyttä Henri Sokkaa. Joikusinfonian ensiesitys oli Kittilän Levillä torstaina. Kuva: Yle / Jorma Korhonen

Joikusinfoniassa suuren orkesterin solisteina esiintyivät paikalliset joikumestarit Niiles-Jouni Aikio ja Ante Aikio, isä ja poika. Sinfonia perustuu Niiles-Jouni Aikion alkuperäisjoikuihin, jotka on sinfoniaksi säveltänyt tamperelainen Henri Sokka.

Tuottaja Arto Talme on tyytyväinen; joikusinfonia istuu loistavasti festivaalin ohjelmistoon. Hänen mukaansa ajastus on lähtöisin tapahtuman taiteelliselta johtajalta Ari Rasilaiselta. Hän halusi yhdistää sinfoniamusiikin ja joiun.

Mielenkiintoinen uusi ulottuvuus

Niiles-Jouni Aikio pitää sinfoniaa mielenkiintoisena uutena ulottuvuutena. Hänen mukaansa sinfoniaorkesteri antaa esitykselle vaikuttavan, mutta hyvin luonnollisen lisävireen.

– Se on kuin tunturituuli puhaltaisi ja minä siinä tokan vierellä joikailen, Aikio kuvailee ja kiittelee säveltäjää oikean tunnelman löytämisestä.

Henri Sokka sanoo tarttuneensa toimeksiantoon ennakkoluulottomasti. Säveltäjää auttoi se, että hän oli kirjallisuuden kautta perehtynyt saamelaiskulttuuriin. Niiles-Jounin joiut Henri kuunteli cd-levyltä.

Noin neljätoista minuuttia kestävä sinfonia koostuu Aikion omista joikuteoksista, jotka Sokka sitten kutoi sinfoniaksi..

– Tottakai lopputulos jännitti, mutta pian se jäi, säveltäjä myönsi.

Pitihän tämäkin kokeilla

Niiles-Jouni Aikio ja Ante Aikio eivät empineet, kun heiltä kysyttiin sinfoniainnostusta.

– Pitijän tämäkin kokeilla, he sanoivat.

Ante haluaa olla mukana kaikessa, joka edistää saamelaiskulttuuria ja joikuperinnettä. Joikaamisen taidon hän on perinyt isältään Niiles-Jounilta. Ensimmäiset joiut Ante heläytti jo 3-vuotiaana.

– Tänä vuonna voisin pitää 25-vuotistaiteilijajuhlan, hän naurahtaa.

Festivaalin yhteydessä Levillä järjestetään myös toinen etno-tapahtuma. Se on suomalaisen folk-metal menestyjän Jonne Järvelän soololevyn julkistamiskonsertti.

Klassisen osaajia Suomesta ja ulkomailta

Neljän tuulen festivaali on Levillä nyt toisen kerran. Würzburgin musiikkikorkeakoulun kapellimestariprofessori Ari Rasilainen on rakentanut tapahtuman, joka tuo Levin ruskaan laajan kirjon klassisen musiikin osaajia sekä suomesta että ulkomailta. Tapahtuma keskiössä on kapellimestarikurssi.

Leville on saapunut muun muassa television Tähdet tähdet -ohjelmasta tuttu sopraano Laura Pyrrö. Kansainvälistä osaamista festivaaleille tuo norjan ykkösviulisteihin lukeutuva Kolbjörn Holthe ja kreikkalainen klarinetisti Dionysis Grammenos. Festivaalin orkesterivieras on Saimaa Sinfonietta, ja orkesteria johtaa kuka muukaan kuin Ari Rasilainen ja nuoret kapellimestarikisällinsä.